La Generalitat reforçarà la vigilància aèria aquest estiu davant del risc d’incendis forestals

La Comunitat Valenciana comptarà amb un operatiu diari de més de 600 professionals dedicats a prevenció i extinció

El secretari autonòmic, José María Ángel, s’ha reunit amb totes les agències i els organismes que intervenen en els incendis forestals per a coordinar les accions preventives i les actuacions en cas que es produïsca un incendi forestal aquest estiu, segons el Pla especial contra incendis forestals de la Comunitat Valenciana (PEIF).

Durant la reunió, a través de videoconferència, els responsables d’Emergències han assenyalat que entre juliol i setembre es reforçarà la vigilància aèria i terrestre de la superfície forestal de la Comunitat Valenciana i es comptarà amb mitjans aeris del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. A més, s’incrementaran les mesures dissuasives entre la població.

Com a novetat, les unitats helitransportades del Servei de Bombers Forestals comptaran amb sis helicòpters i els mantindran durant tot l’any, de manera que duplicaran els recursos aeris dels quals disposaven aquestes unitats fins ara.

José María Ángel ha indicat que la Generalitat “disposarà d’un operatiu diari compost per més de 600 professionals dedicats a la prevenció i l’extinció d’incendis forestals”. El dispositiu previst està format pel personal tècnic en emergències i el Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat, que comptaran amb 40 autobombes i 18 mitjans aeris. A més, el Kamov, un recurs aeri de gran capacitat i eficàcia, estarà actiu a la Comunitat Valenciana fins al pròxim 16 d’octubre.

Per la seua banda, el Servei de Prevenció d’Incendis de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica mobilitzarà personal tècnic forestal, agents mediambientals, personal en els observatoris fixos, unitats de prevenció, a més de les centrals de prevenció d’incendis i un equip de suport.

A aquest dispositiu se sumaran els efectius dels consorcis provincials de bombers i els bombers municipals de les capitals de província, a més de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que mantindran les dotacions als parcs i, en cas que la previsió meteorològica siga favorable a la propagació d’incendis forestals, reforçaran els torns de vigilància.

Ángel ha destacat la importància d’anticipar-se a situacions de risc i demana a la ciutadania la seua màxima implicació: “si veuen fum o foc, que telefonen al 112 per a donar una resposta immediata a l’emergència amb la intenció d’evitar un gran incendi”. El secretari autonòmic hi ha afegit que, encara que són molts els mitjans humans i materials que es mobilitzen per a defensar les muntanyes i els espais naturals contra el foc, “hem de ser conscients de la importància de la col·laboració de tota la ciutadania”.

El responsable de Seguretat i Emergències ha animat la població “a seguir els consells i les recomanacions a través dels canals oficials del 112 CV, entre els quals, el compte de Twitter i l’app 112 Avisos, en la qual es pot fer un seguiment en temps real del nivell de risc d’incendis”.

Vigilància
preventiva

Durant l’estiu, com es fa per Setmana Santa i Pasqua, en funció dels nivells de risc, l’operatiu adoptarà mesures preventives previstes en el nivell de risc màxim d’incendis forestals (nivell 3 de preemergència). El personal del Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat realitza tasques de vigilància i prevenció a més de respondre davant de l’extinció de possibles incendis forestals.

Està previst el vol de reconeixement de 3 mitjans aeris de la Generalitat per a realitzar rutes de vigilància preventiva carregats amb aigua i retardant. Per a fer-ho, s’han establit 7 rutes per les tres províncies, especialment en els territoris amb més massa forestal.

Directe