Més de 3.000 persones i 60 tractors es manifesten Castelló contra els grans projectes fotovoltaics

Segons La Unió, suposarien la desaparició de més de 2.700 explotacions agrícoles, un 3% del total

Més de 3.000 persones i 60 tractors es manifesten Castelló contra els grans projectes fotovoltaics

Més de 3.000 persones i 60 tractors han participat en una manifestació històrica convocada aquest dissabte pels carrers de Castelló per a mostrar el seu rebuig als grans projectes de plantes fotovoltaiques prevists en les zones d’interior castellonenques i reclamar un món rural viu.

L’acte de protesta; convocat per La Unió Llauradora i Ramadera, les associacions de defensa del territori Junts per la Terra de la Vall d’Alba, Associació Nostra Terra de les Coves de Vinromà, Defensem els nostres arrels i la Terra Casa Nostra de Vilafamés, No a la Mat comarques de Castelló, Per una ubicació racional de les renovables, El futur és avui, associació de Cabanes, Morella Viva i Calderona Viva ha partit des de la plaça de la Independència (El Fanal) fins a concloure en la plaça María Agustina.

La protesta anava encapçalada pels tractors que han sortit a primera hora des de diverses localitats, principalment de les comarques de la Plana Alta i l’Alcalatén. “La construcció de tots aquests projectes és una agressió sense precedents en el territori, per a totes les persones que vivim en aquest”, assenyalen les entitats convocants. Una part important de terrenys agrícoles en plena producció, granges i moltes altres activitats com per exemple cellers, turisme rural, restauració, masos, construccions de pedra en sec i el propi paisatge estan en perill de desaparició si prosperen la gran quantitat de projectes fotovoltaics previstos.

Una vegada ja davant la seu de la Subdelegació del Govern en la Comunitat Valenciana s’han realitzat parlaments per part de totes les entitats vinculades a la defensa del territori i s’ha donat lectura també a un manifest per part dels periodistes Alba Saura i Jesús Broch.

Segons les informacions recaptades per LA UNIÓ els projectes fotovoltaics que es plantegen en aquests moments en el conjunt del territori valencià suposarien la desaparició de més de 2.700 explotacions agrícoles, sense comptar les ramaderes, cosa que significa el 3% del total de les explotacions. A més, cal destacar que majoritàriament estan situades en l’en zones d’interior i amb risc de despoblament.

Les entitats convocants afirmen que estan a favor de l’energia renovable per a frenar el canvi climàtic, però no que en lloc d’una transició energètica justa es faça amb una transició especulativa i devoradora. En aquest sentit, qüestionen el colonialisme energètic de les zones urbanes enfront de l’interior. “No es poden destrossar els projectes de vida de les persones de l’interior de Castelló perquè les zones més poblades tinguen llum, el model energètic ha de créixer primer des de les ciutats, potenciant l’autoconsum i aprofitant polígons industrials, àrees periurbanes degradades, edificis públics, en lloc de destrossar el territori rural com si fos un formatge gruyere”, afirmen les associacions convocants de la manifestació.

“La lluita serà llarga i no pensem parar fins que es reconsideren tots aquests macroprojectes d’energia fotovoltaica”, indiquen, a la vegada que exigeixen “un nou plantejament tant en la ubicació com en l’extensió en el nombre d’hectàrees i que obligatòriament estiguen sotmeses a criteris tècnics que garanteixen i vetllen pel bé general i no pels interessos econòmics de grans empreses i multinacionals”.

Directe