S’avança la prohibició de la crema de restes agrícoles

"Estem en una situació de sequera prolongada que ens obliga a adoptar aquest tipus de mesures”, explica la consellera Isaura Navarro

S’avança la prohibició de la crema de restes agrícoles
Una imatge de l'incendi de Viver

La Conselleria de Transició Ecològica ha tramitat una resolució per a anticipar la prohibició d’autoritzacions de crema de restes de cultius, i altres elements en zones pròximes a terrenys forestals, davant l’actual situació de perill d’incendis. Una situació emmarcada dins del context d’emergència climàtica que afecta de manera especial la Conca Mediterrània.

La legislació estableix que podrà realitzar-se la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, fora del període comprés entre l’1 de juliol i el 30 de setembre. Una activitat en les condicions contemplada en la normativa, i dins les zones autoritzades que estiguen situades fora de zones forestals, i en aquelles confrontants o amb una proximitat menor de 500 metres.

La resolució planteja que davant les elevades temperatures que afecten la Comunitat Valenciana, i la previsió per als pròxims dies, es produeixen unes condicions adverses que s’uneixen a l’elevada disponibilitat de la vegetació forestal.

La resolució planteja que “per a aconseguir una més eficaç prevenció de la iniciació de possibles incendis forestals, es considera convenient ampliar el període de restricció de cremes de residus agrícoles”.

Prevenció
d’incendis

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, que ha signat la resolució, ha explicat que “davant aquesta situació d’emergència climàtica és necessari adoptar noves mesures de prevenció, com avançar la prohibició de cremes agrícoles perquè no patim més problemes. De fet, s’ha duplicat el nombre d’incendis respecte a l’any passat en aquest període. Estem en una situació de sequera prolongada que ens obliga a adoptar aquest tipus de mesures”.

Durant 2023 s’han produït 91 incendis forestals. Això significa que el nombre d’incendis s’ha multiplicat per dos respecte a 2022, les dades indiquen que l’estadística està 15 punts per damunt de la mitjana dels últims 10 anys.

La resolució que avança la prohibició de cremes agrícoles entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el DOGV, i la prohibició es prolongarà fins que es produïsca una nova resolució.

Directe