Investigadores, cooperatives i Diputació, unides per l’agrocompost

Les entitats participants del projecte d’agrocompostatge a les plantes de purins del Maestrat compartixen avanços en una jornada sobre economia circular a Vinaròs

El diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha clausurat la jornada ‘Circularitzant la Comunitat Valenciana’ organitzada pel grup de recerca GIAAMA de l’UMH, responsable del projecte d’experimentació en compostatge a les plantes de purins de la Diputació de Castelló a la Salzadella i Sant Mateu.

En la seua intervenció, Garcia ha felicitat a tots els actors implicats en el projecte pilot i ha assegurat que «l’experiència amb la sansa del Maestrat ha permés plantejar una estratègia realista d’economia circular de proximitat amb el sector primari». Una estratègia que ha qualificat de «necessària, especialment en el context d’encariment de carburants i fitosanitaris» i que, ha dit, «ha alineat les demandes dels productors amb l’acció de la Diputació i de la Generalitat Valenciana», motiu pel qual «estem consolidant-ne la seua continuïtat per afrontar conjuntament els reptes climàtic i demogràfic al nostre territori».

Per la seua banda, Ana Garcia, membre de l’equip d’agrocompostatge de l’UMH ha incidit en la importancia de l’obtenció de fertilitzants orgànics en proximitat i ha animat a que les productores i productors revaloritzen les restes agrícoles i a aprofitar la biomassa, «una pràctica que reduïx les emissions de carboni a l’atmosfera alhora que reduïx costos».

La jornada de transferència ha comptat també amb l’anàlisi de l’esborrany de la nova Ordre valenciana 4/2022 d’Agrocompostatge de Proximitat, per a la redacció de la qual ha col·laborat activament el grup GIAAMA i que, tal com a defensat Garcia, «camina de nou cap a la circularitat i la sostenibilitat tradicional del sector agrícola».

Per acabar, la investigadora ha destacat que el text ha basat les seues referències en els principis de funcionament dels experiments que l’equip ha dut a terme tant a escala bassal (microcompostatge individual fins a 200 tones) com mitjana, amb les mesures corresponents als projectes pilot de compostatge cooperatiu a les plantes de purins de la Salzadella i Sant Mateu.

Directe