Fumiguen via aèria 700 hectàrees de marjal per a frenar la plaga de mosquits a la costa

El pla provincial contra els dípters augmenta de 300 a 390 les jornades de tractament anuals

La Diputació de Castelló culmina hui la campanya de tractaments aeris antimosquits a les zones de marjal de la província. Entre ahir i hui, l’helicòpter de l’empresa concessionària del servei de control de plagues ha pentinat més de 770 hectàrees de zones humides des d’Almenara a Peníscola. La decisió de sobrevolar les àrees més proclius a convertir-se en focus de dípters s’ha pres després d’aconseguir el vistiplau de la Generalitat i una vegada donades les condicions òptimes ambientals per a fer-ho. Amb el llançament del producte fitosanitari es preveu reduir fins un 75 per cent la presència de larves en les xarques.

Amb l’enlairament dels primers vols de fumigació s’ha donat inici a les actuacions de major calat incloses en el pla antimosquits de la Diputació de Castelló. La diputada de Medi Natural, María Jiménez, ha aprofitat hui les actuacions al llarg de la costa provincial per a presentar des de Torreblanca tots els detalls del full de treball de la corporació provincial per a minorar l’afecció dels molestos mosquits en la població.

Més jornades
de fumigació

Jiménez ha informat que des d’enguany, amb el nou contracte plenament vigent, s’ampliaran el nombre de jornades de fumigació terrestres de les 300 inicials a les 390 actuals. «Anem a millorar la periodicitat de tractament en el medi natural coordinant-nos amb els ajuntaments i apostant per l’educació ambiental».

Pel que fa als vols, la diputada ha assegurat que «hi haurà més si les condicions ho requereixen», pel que es suplementaran les partides dedicades a aquesta finalitat. La diputada ha volgut ressaltar que «només es pot actuar via aèria allà on els tècnics de la Generalitat ho autoritzen. En el nostre cas, enguany hem sol·licitat l’autorització per a sobrevolar tots els municipis del litoral castellonenc a fi d’agilitzar els tràmits».

«Des de la Diputació treballem de manera intensa i constant per a tindre controlada la proliferació de vectors. Hem de tindre present que el control de les plagues ha de ser continu i no puntual, per això tenim actiu el pla antimosquits durant els 12 mesos de l’any, si bé es cert que durant els mesos de més calor es reforcen les tasques de tractament, inspecció i vigilància».

La responsable de l’àrea de Medi Natural ha recordat que es continuarà tenint «una relació fluida» amb els ajuntaments: «Hem passat des de 2019 des d’un escenari en què a penes hi havia comunicació ni reunions a un altre en què se celebren de forma periòdica per a conéixer les necessitats de cada municipi i prendre les mesures pertinents». Paral·lelament continuaran les campanyes de conscienciació ciutadana «perquè cadascú de nosaltres posem de la nostra part per a combatre els criadors de mosquits».

Directe