Morella demana una nova regulació davant la paralització de les cremes agrícoles

Es valora positivament l’aclariment sobre l’ús de bicis elèctriques per la muntanya

Una imatge d'arxiu d'una crema agrícola

L’ajuntament de Morella, igual que altres consistoris de la província de Castelló, demana al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, canvis en la regulació de les cremes de residus forestals. Actualment, tots els permisos per a aquesta pràctica estan paralitzats i no es poden fer cremes. Així, caldria modificar la llei 7/2022 de s residus i sols contaminants per a l’economia circular del 8 d’abril per a tornar a la situació prèvia, així com treballar de manera coordinada amb el sector agrari per a qualsevol modificació que els puga afectar.

D’altra banda, en els últims dies s’han publicat diferents informacions sobre l’esborrany que la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica va presentar per al trànsit d’e-bikes per sendes de muntanya en el nou Reglament Forestal de la Comunitat Valenciana, el qual impossibilitava l’ús de bicicletes elèctriques per aquestes. El consistori valora positivament la rectificació i aclariment que s’ha realitzat, ja que és compatible l’ús de la bici elèctrica a la muntanya.

Aprofitament de l’estella
de monts públics

L’ajuntament de Morella ha adjudicat l’aprofitament de l’estella dels monts de Vallivana i Carrascals per 65.000 euros. En aquesta licitació, s’han subhastat més de 1.700 tones d’aquesta matèria primera d’estos monts públics on la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica va realitzar importants treballs de gestió de boscos i neteja forestal. A més, cal recordar que al mes de març es va adjudicar també l’aprofitament de la fusta dels pins d’estos boscos.

D’aquesta manera, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “les inversions i millores als monts públics de Vallivana i Carrascals són, possiblement, de les més importants que s’han realitzat en els darrers anys” i ha afegit que “a més veiem com ara els aprofitaments de fusta tenen molt d’interés per part de les empreses i, per tant, s’obtenen importants recursos per a l’ajuntament”.

Pel que fa a les normatives, l’edil ha explicat que “cal una regulació de les cremes i els residus agrícoles adaptada al territori, ja que, no són iguals grans explotacions que generen una gran quantitat de residus, que altres activitats agrícoles de caràcter familiar”. Finament, ha concretat que “igual passa amb el trànsit de bicis elèctriques, ja que, hi haurà zones més massificades que altres per a practicar aquesta activitat esportiva”.

Aproven la reserva
de fauna de Vallivana

El mes de juliol de l’any 2021, l’ajuntament de Morella va sol·licitar a la Direcció de Medi Ambient de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana, declarar reserva de fauna silvestre la bassa del pla de les bassetes del mont de Vallivana, la qual ara s’ha aprovat. En aquesta zona es va detectar la presència de Triops cancriformis. Una espècie ja existia fa 250 milions d’anys als estancs com demostren els estudis i, per tant, cal protegir-la i evitar la seua extinció. Així, en els exemplars de Morella no s’aprecien diferències dels fòssils del Permià.

Així, es pretén protegir el pla de les bassetes, ja que és un espai de xicoteta extensió amb poblacions excepcionals d’espècies de fauna silvestre i albergar, temporalment, les fases vitals crítiques per a la seua supervivència. A més, es tracta d’un espai de titularitat pública i aquesta declaració li atorgarà unes normes de protecció en les que es determinaran les mesures de conservació a adoptar i les activitats que s’hauran de regular.

Directe