Les gelades sumen 50 milions d’euros a les pèrdues per les pluges

Segons el primer balanç de LA UNIÓ de Llauradors

El nou episodi de gelades dels últims dies ha originat ja en el camp valencià unes pèrdues estimades en més de 50 milions d’euros, segons el primer balanç elaborat per LA UNIÓ de Llauradors, i que se sumen als 11 que van ocasionar ja les pluges persistents.

La baixada de temperatures patida des de divendres passat a causa d’una massa d’aire àrtic provinent del nord d’Europa ha provocat gelades de forma generalitzada. Així, les gelades s’han produït en quasi tot el nostre territori entre els dies 1 al 4 d’abril, fonamentalment a les comarques d’interior de les tres províncies, com són Utiel-Requena, Rincón de Ademuz, Valle de Ayora i La Serrania a València; l’Alcalatén, Alt Maestrat i Alt Millars en la de Castelló i El Comtat i l’Alcoià en la d’Alacant. No obstant això, també han deixat notar els seus efectes en comarques més pròximes a la mar com la Vall d’Albaida, Camp de Túria, Ribera Alta o l’Horta a la província de València o l’Alacantí i la Marina Alta en la d’Alacant.

En el balanç de LA UNIÓ es considera que existeixen afectades per les gelades una xifra superior a les 35.000 hectàrees. La província de València amb el 64% de la superfície és la més afectada, seguida de la de Castelló amb el 27% i Alacant amb l’11%. Per comarques, la més afectada és Utiel-Requena amb el 17%, seguida de la Serrania i la Plana Alta amb el 10% i el 9%, respectivament

El major nombre d’hectàrees afectades, el 80%, són d’ametlers, un 10% de caqui, 9% de fruita d’estiu i cirera i el 2% d’hortalisses (creïlla, ceba i carxofa). No obstant això, les pèrdues principals es donaran en caqui amb el 50%, que podrien fins i tot ser superiors si es confirmen les perspectives més negatives al llarg dels últims dies. El 37% dels danys, en tractar-se del cultiu amb major extensió, correspon als ametlers. La fruita d’estiu, que ja venia molt tocada de les pluges de les últimes setmanes, representa el 7% dels danys i les hortalisses, a l’ésser la zona menys extensa, representen el 5%.

LA UNIÓ reclama una sèrie d’ajudes per a les persones afectades per aquest episodi d’adversitats climàtiques, primer pluges persistents i ara gelades, com la concessió d’ajudes directes, el repartiment gratuït de producte fungicida cicatritzant, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l’establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d’actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Els danys del sinistre de gelada estan coberts per l’actual sistema d’assegurances agràries i LA UNIÓ sol·licitarà a Agroseguro l’agilització urgent del peritatge de les parcel·les sinistrades i que s’ajusten a la realitat dels danys del cultiu. No obstant això, tant l’assegurança de l’ametler com el d’hortalisses tenen una baixa implantació entre els productors i per això des de LA UNIÓ es proposa que aquestes línies tinguen unes prestacions més adaptades a la realitat sectorial i unes primes assumibles en funció del preu rebut per aqueixes produccions.

Afectació de les
gelades per cultius

Els danys estan molt generalitzats en totes les comarques, encara que hi ha algunes més afectades que altres, en funció de l’orientació i la posició de la fruita en l’arbre.

▸ Ametler

Les comarques d’interior amb major superfície d’ametler afectat són les que posseeixen més terreny cultivat. Utiel-Requena amb el 23% és la comarca més afectada, seguida de la Serrania (13%) i Plana Alta (12%). L’ametler ja ve molt afectat de les pluges, per excés d’humitat i falta de sol des del mes passat.

Si llavors les varietats més afectades van ser les més tardanes que han tingut forts atacs de monilia, aquestes gelades s’han centrat majoritàriament en les varietats més primerenques, que en estar més avançades, no van tindre tanta afecció per la humitat, però per contra sí les que més danys tenen ara per gelades.

▸ Caqui

Les gelades estan afectant, segons l’estat fenològic de l’arbre, als brots i a les gemmes, però també a aquells fruits que estan puntejant. Les àrees més afectades són els camps situats en zones més baixes a la comarca productora de la Ribera Alta i La Costera. L’afecció està desigualment distribuïda per arbres, ja que la part més baixa té una major afecció que la part més alta

▸ Fruita d’estiu

Les pluges de març van fer molt de mal a albercocs, pruneres, bresquilleres i cirerers en aquelles comarques amb major precipitació. Les gelades d’aquests dies han acabat de rematar el que s’havia salvat i a més han afectat altres zones on no hi havia hagut danys i que ara s’observen de manera generalitzada per tot el territori

▸ Hortalisses

Les hortalisses més afectades són les que ja van ser molt danyades per les pluges del mes passat. En concret les cebes i creïlles que s’havien salvat però que estaven molt afeblides per malalties fúngiques han fet que els danys siguen més elevats. Les carxofes que ja es troben al final de la campanya i que ràpidament es deprecien comercialment pels efectes del fred, també s’han vist molt afectades. Les comarques de l’Horta, Camp de Túria i Baix Maestrat són les més afectades.

▸ Raïm de vinificació

En el cas del raïm de vi, la major part de la vinya encara roman en gemmes d’hivern, la qual cosa evitarà danys generalitzats.

▸ Cítrics

En algunes zones, més fredes i molt concretes, s’estan observant danys en brotades, per la qual cosa és necessari esperar uns dies per a veure si la seua evolució va a més o apareixen danys en altres zones en les quals no s’ha observat aquesta incidència ara.

▸ Alvocats

El cultiu de l’alvocat també s’ha vist afectat, encara que, en ser de moment minoritari respecte a la resta, els danys tampoc són tan elevats.

Directe