La Diputació serà l’altaveu per a aconseguir un ‘quilowatt agrari’

Es reuneixen amb la Unió i AVA-ASAJA per a abordar les conseqüències de la guerra d'Ucraïna

El president de la Diputació, José Martí, ha mostrat la seua intenció que la institució actue «com a altaveu dels problemes i el sentir del sector agrari i ramader de la província davant institucions de rang superior, com la Generalitat Valenciana, el Govern d’Espanya i la Unió Europea». Així li ho ha fet saber al secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, i al president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, amb els quals s’ha reunit per a dissenyar possibles estratègies de treball que ajuden a millorar la situació de greu dificultat per la qual està travessant el sector primari de la província. El president ha assenyalat que «volem estar al costat dels professionals d’una activitat que és fonamental per a la nostra societat».

Peris i Aguado han plantejat a Martí la necessitat de «fer força» davant el Govern d’Espanya per a la instauració d’un quilowatt agrari i l’aplicació d’alleujaments fiscals en un sector que ve arrossegant des de fa mesos importantíssims sobrecostos pel consum d’energia, que s’han vist agreujats des de l’inici de la invasió de l’exèrcit rus a Ucraïna. Els interlocutors agraris i ramaders qualifiquen la situació de «insostenible» i denuncien que està derivant «en un important increment del preu de la cistella de la compra, que no repercuteix en els beneficis i marges dels productors».

Els representants de la Unió de Llauradors i Ramaders i AVA-ASAJA han explicat que la situació resulta especialment greu per a la ramaderia per la combinació dels efectes provocats per la sequera dels últims mesos i les dificultats actuals per a importar pinsos i fertilitzants des d’Ucraïna, país que era un dels principals proveïdors d’Espanya.

Revisió acorde
amb Sud-àfrica

José Martí també ha mostrat la seua determinació d’implicar la Diputació en el treball de conscienciació davant les autoritats comunitàries perquè la revisió de l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i Sud-àfrica en la qual s’està treballant es redacte en uns termes que s’ajusten més a la realitat actual i no resulten tan lesius per als productors espanyols com l’acord vigent. Peris i Aguado entenen que, entre altres modificacions, el nou acord «ha de ser més just» i ha de contemplar per als cítrics sud-africans «les mateixes exigències fitosanitàries que compleixen les nostres taronges i mandarines».

Directe