89 milions d’euros per a la campanya d’extinció d’incendis forestals d’aquest estiu

El Pla d'Incendis Forestals de la Generalitat comptarà amb 1.000 efectius

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha presentat aquest dimarts el Pla de lluita contra incendis forestals previst per a aquest estiu 2021, que comptarà amb un pressupost de 89 milions d’euros i que suposa un increment d’un 10% respecte a l’any passat.

Dels 89 milions dedicats enguany per la Generalitat a les tasques d’extinció d’incendis, 50 són per a la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE), 15 es destinen a mitjans aeris i prop de 24 a aportacions als tres consorcis de Bombers de la Comunitat Valenciana.

Una part important de l’augment pressupostari es destinarà enguany, a través de la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d’Emergències (SGISE), a impulsar un Pla de Millora d’Infraestructures en les bases de les unitats de bombers i bomberes forestals de la Generalitat, a més d’inversions en transport i sistemes d’informació i comunicació i per a la renovació d’uniformes i nous EPI adaptats a les diferents emergències.

La consellera ha destacat que, en aquesta campanya, la Generalitat “coordinarà a més d’un miler de professionals de diferents organismes, i ha explicat que només l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre) té preparat cada dia, un dispositiu de 432 persones entre els em-déu terrestres i aeris”.

Aquest dispositiu està integrat per 56 unitats de bombers forestals de la Generalitat (280 bombers i bomberes), 45 autobombes, 9 helicòpters (2 de coordinació i 7 d’extinció), 9 avions (7 de càrrega en terra i 2 amfibis).

A aquests se sumen els mitjans de prevenció de la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica i els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de la Diputació de València, personal de la UME, Guàrdia Civil i policies locals dels diferents ajuntaments, així com la Policia de la Generalitat.

Bravo ha destacat que en 2020 es van declarar 252 incendis forestals que van afectar unes 700 hectàrees, i ha afegit que “va ser l’any amb menor nombre d’incendis registrats des de 1986, fins i tot són xifres que rebaixen les registra-dónes l’any anterior en el qual es van produir 273 sinistres en els quals es van cremar 969 hectàrees”.

Cridades i
operadors del 112

Bravo ha oferit també xifres referides al nombre de crides rebudes en 2020 en el 112 Comunitat Valenciana relacionades amb incendis de vegetació. En total van ser 5.029 crides i el servei de bombers i bomberes forestals de la Generalitat va intervindre en 1.114 d’aquests incendis També es rea-lizaron 552 vols d’extinció per part d’avions i d’helicòpters de la Generalitat; i 314 vols preventius de vigilància.

Bravo ha apel·lat a la responsabilitat i col·laboració ciutadana per a evitar els incendis i també perquè s’utilitze el telèfon d’emergències 112, davant qualsevol sospita de foc, ja que “una crida a temps pot evitar un gran incendi i permet als serveis d’emergències actuar amb la celeritat desitjada en aquests casos”.

Gabriela Bravo és la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública

Així mateix, ha detallat que, des de l’1 de juliol i fins al 31 d’agost, el servei d’atenció de trucades del telèfon d’emergències 1·1·2 “incrementarà tant el nombre d’operadors com el de personal coordinador en un 17’2% més que en període ordinari”.

Mesures sanitàries COVID-19
del personal d’Emergències

La consellera ha explicat que es mantenen les mesures preventives sanitàries en la lluita enfront de la COVID-19 per a tot el personal que forma part de l’operatiu de vigilància i extinció d’incendis forestals, i ha destacat que el personal del servei de bombers i bomberes forestals i els i les tècnics d’emergències menors de 60 anys disposen de la primera dosi de la vacuna i que s’iniciarà la citació per a la segona dosi.

Finalment, Bravo ha fet una crida a la ciutadania perquè “extremen les màximes precaucions quan isquen als espais naturals i actuen amb la màxima responsabilitat i diligència sabent que qualsevol actuació negligent no sols posa en risc el nostre patrimoni natural sinó també la vida i els béns de les persones”.

Directe