Un projecte europeu aconsegueix fertilitzant a partir dels Purins

La Unió de Llauradors ha participat en la iniciativa

Un porc, en una imatge d'arxiu

La Unió de Llauradors ha participat en un projecte pilot per a investigar la utilitat de transformar els purins del porc en fertilitzant orgànic de qualitat. Aquesta iniciativa ha estat finançada a través del programa Interreg Med de la Unió Europea i ha comptat amb la participació de quatre països que han explorat tecnologies per a utilitzar els subproductes generats per l’activitat ramadera.

La proposta d’Espanya consisteix en un sistema que separa el fòsfor dels purins del porc per a crear un fertilitzant orgànic d’alta eficàcia i ric en estruvita, un component molt valorat pels agricultors al ser molt ric en fòsfor, essencial en la fertilització de cultius. En la instal·lació pilot s’ha perfeccionat el procés de precipitat per a obtenir el fertilitzant, a més de produir aigua amb una baixa concentració de nitrat, adient per al regadiu.

L’estruvita orgànica resultant d’aquest procés encara no té la seua comercialització regulada i per tant no es pot engegar la inversió. Des de la Unió de Llauradors s’està impulsant una reforma de la legislació actual que permeta entrar al mercat de fertilitzants. Aquesta mesura, de donar-se, suposaria una reducció dels costs de les explotacions ramaderes porcines, ja que ara per ara el tractament dels purins suposa una problemàtica important per als masovers, agreujat en els darrers anys per la proliferació de les granges intensives.

Des de la Unió s’apunta al fet que amb una inversió de vora 100.000 euros es pot muntar una planta de tractament capaç de processar 50 metres cúbics de purí de forma diària i es pot recuperar la inversió en 7 anys..

Directe