Alerta pels robatoris de garrofes en la part final ja de la campanya

Un nou repunt en els preus podria estar darrere d'aquest augment dels delictes

Un robatori a Sant Jordi, en una imatge recent

LA UNIÓ de Llauradors alerta de robatoris de la collita de garrofes durant els últims dies a la comarca del Maestrat just quan la campanya arriba ja a la seua fi, davant la impotència i ràbia dels productors que veuen com es fa malbé l’esforç de tot un any.

Un nou repunt en els preus de garrofes durant aquesta campanya, que cotitzen ara sobre els 0,71 €/kg, i el major valor del producte en els últims temps podria estar darrere d’aquest augment dels robatoris en les explotacions de garroferes. Aquesta pujada de les cotitzacions en les últimes campanyes ha possibilitat una recuperació del cultiu davant el creixent interés que desperta aquest producte entre els consumidors.

LA UNIÓ traslladarà a la Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana aquests fets perquè les forces de seguretat de l’Estat extremen les labors de vigilància tant en camp com amb qualsevol vehicle o magatzem sospitós de transportar o comerciar amb mercaderia robada.

Aquesta Organització Professional Agrària indica que els robatoris es produeixen perquè hi ha un mercat negre consolidat amb compradors segurs que es queden amb la mercaderia. LA UNIÓ reclama així major control i vigilància en els camps durant l’època de recol·lecció i que posteriorment es controle la procedència de les garrofes en la distribució comercial, així com s’investiguen aquells comerços o persones que es dediquen presumptament a comprar garrofes furtades en els camps.

És molt important que es controlen els punts sospitosos de venda d’eixa possible mercaderia robada, vertader centre d’atenció per a acabar amb aquests robatoris perquè “si es furta és perquè algú compra”. Aquesta organització creu que al contrari del que succeeix amb altres fruites i hortalisses on existeixen molts punts de venda, en el cas d’aquesta fruita seca és més fàcil perquè es concentren en uns pocs.

Els llauradors es queixen que per a poder vendre la seua producció en la cooperativa, organització de productors o comerç han de complir amb els requisits de traçabilitat que se li exigeixen, és a dir el lliurament de la documentació que acredite la propietat, varietat, quilos, polígon i parcel·la, i això contrasta amb la facilitat i impunitat que els lladres venen després la garrofa furtada.

En aquest sentit, LA UNIÓ reclama la col·laboració dels magatzems que compren ametla i garrofa amb les forces de seguretat de l’Estat perquè traslladen de seguida qualsevol possible mercaderia provinent d’un robatori. Així, els demana a les empreses del sector un major esforç i col·laboració a l’hora de comprar l’ametla o la garrofa, verificant la procedència i denunciant a tota persona sospitosa de vendre producte procedent de robatoris. També sol·licita als llauradors afectats que interposen la corresponent denúncia davant la Guàrdia Civil perquè s’inicie la investigació i conste el delicte en les estadístiques, clau per a un increment de la presència policial en el món rural.

La garrofa fins fa poc es considerava una producció marginal i amb preus que no compensaven el seu cultiu. Però últimament està sent un complement de renda per als productors en tindre major demanda per part de les empreses transformadores, fent-ho així més atractiu tant per als productors com per als lladres. Als llauradors els preocupa també la gran especulació que hi ha amb aquest cultiu perquè es troba en mans d’un monopoli de poques empreses.

Els llauradors cuiden els arbres durant tot l’any i fan laborioses tasques de recol·lecció per a percebre unes quantitats que ara és cert que són superiors a altres anys, però que obtenen molts més ingressos aquells que venen després la pasta i el garrofí per a alimentació o productes de la salut. De la massa ixen espesants o conservants i també edulcorants o productes per a la indústria farmacèutica.

Directe