Benicarló regularà la utilització agrícola de fangs de la depuració d’aigües residuals

També inclou la regulació de les explotacions apícoles que han de comptar amb autorització

El Ple ordinari del mes de novembre ha aprovat inicialment la modificació de l’Ordenança municipal del Medi Rural que inclou dos punts importants: d’una banda, la regulació de la utilització de purins i fangs procedents de la depuració d’aigües residuals en explotacions agràries i, de l’altra, la regularització de l’apicultura.

Respecte a la utilització de fangs, la modificació de l’ordenança té com a objectiu respondre a la necessitat d’utilització d’aquest tipus de fertilitzants considerats adequats per a les pràctiques agrícoles i al mateix temps evitar els efectes nocius sobre el sòl, l’aigua, la coberta vegetal i la salut humana que podria ocasionar la seua utilització en dosis superiors a les permeses.

Així, tal i com ha explicat la regidora d’Agricultura al Ple, Inma Díaz, «l’ordenança s’ha d’actualitzar per tal d’adaptar-se a les exigències de la legislació autonòmica i, en el cas de la utilització de fangs procedents de la depuració d’aigües, cal regular aspectes tan importants com les distàncies, les quantitats, la manera d’aplicar-los, els terminis d’incorporació a la terra, les analítiques o el transport». «Som conscients que aquests fangs són una matèria primera molt interessant, però cal regular la seua aplicació per a evitar un ús indiscriminat que puga causar no només molèsties al veïnat sinó que també puga afectar a la salut del camp benicarlando».

Sobre l’apicultura, la legislació autonòmica vigent obliga a les explotacions apícoles a estar inscrites en un registre específic de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació i a estar en possessió de l’autorització pertinent, tant si les persones titulars tenen els ruscos en terrenys particulars de la seua propietat com si els terrenys pertanyen a terceres persones.

La nova ordenança incorpora aquesta normativa i obliga, a més, les persones titulars a la correcta identificació dels seus abellars, en un lloc visible i de forma llegible, i a demanar permís per a desplaçar ruscos o eixams.

En el cas d’assentaments apícoles en muntanyes de titularitat pública, l’adjudicació dels aprofitaments s’ha de realitzar de forma directa entre les persones sol·licitants que formulen la corresponent sol·licitud davant l’Ajuntament de Benicarló. En aquest cas, el nombre màxim de ruscos per assentament en muntanya d’utilitat pública s’estableix en 240 ruscos.

Sobre les distàncies mínimes dels ruscos, també s’incorpora el contingut de la normativa autonòmica, que estableix la prohibició de situar assentaments apícoles a menys de 400 metres de centres urbans, a menys de 100 metres d’habitatges rurals o a menys de 200 metres de carreteres nacionals i menys de 25 metres de camins veïnals i pistes forestals.

L’aprovació inicial de l’ordenança es publicarà al Butlletí Oficial de la Província. A partir del dia de la publicació, s’obrirà un termini de 30 dies per tal que es puguen formular reclamacions o suggeriments.

En cas de presentar-se suggeriments o reclamacions contra l’aprovació inicial, el Ple haurà de resoldre’ls i aprovar-ne definitivament la modificació.

Directe