L’ametla espera un augment de costos de fins al 25%

La Llotja de Reus porta tancada des del 9 de març

LA UNIÓ de Llauradors indica que l’augment dels costos de producció a causa de la mala climatologia dels últims mesos i la incidència de la fauna salvatge, al costat d’una caiguda en els preus, amenacen la pròxima collita de l’ametla en la Comunitat Valenciana. La pujada de costos de producció podria ser fins i tot entre un 20-25% superior a anys anteriors.

Igual que en altres cultius, el clima irregular ha afectat els ametlers. L’excés d’humitat i les pluges continuades de la primavera han incrementat considerablement les malalties fúngiques que provoquen defoliació i caiguda de fruita i els tractaments han de ser més freqüents que els habituals en altres anys.

Una altra de les preocupacions per als productors són les cotitzacions de les diferents llotges. La llotja de Reus, referent en l’àmbit estatal, porta sense presentar cotitzacions des del passat 9 de març; la d’Albacete ha estat cinc setmanes tancada i la de Múrcia és l’unica que només ha tancat dues setmanes. Les cotitzacions de l’ametla comuna en les llotges d’Albacete i Múrcia, ha presentat descens del 8,3% i 6,3% en relació al principi de la declaració de l’estat d’alarma. La llotja de Reus a més, després de tancar en anteriors ocasions, sempre ha reflectit posteriorment una caiguda de preus de més del 10%.

Així, la fauna salvatge també és un altre dels problemes que més preocupen els llauradors. La paralització de l’activitat cinegètica per la crisi sanitària de la Covid-19 ha provocat un major augment de la població amb destrossa del cultiu i greus pèrdues en la producció no sols per a aquesta campanya sinó per a les següents. El sector demana que es torne a caçar amb normalitat, sense complicacions burocràtiques, per a evitar almenys minimitzar aquest tipus de danys.

Directe