LA UNIÓ i AVA-ASAJA reclamen el pagament d’ajudes pendents al camp

La situació de molts d’ells s’ha agreujat amb la crisi sanitària per la covid-19

Un ramat d'ovelles, en una imatge d'arxiu

L’ Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) i LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders han sol·licitat de forma conjunta tant a la Conselleria d’Agricultura com a la Delegació del Govern de la Comunitat Valenciana, mitjançant diferents cartes, que s’abonen les ajudes pendents que tenen contretes les Administracions amb els agricultors i ramaders de la Comunitat Valenciana ja que la situació de molts d’ells s’ha agreujat amb la crisi sanitària per la covid-19.

El sector agrari és considerat com a activitat essencial, però part del mateix te com a clients a sectors classificats com activitat no essencial i que, per tant, han suspès la seua activitat, a més del problema del tancament dels mercats de venda no sedentària. Malgrat això, els productors agraris afectats no tenen una ajuda que compense les pèrdues ja que no poden acollir-se ni als ERTO ni al cessament de l’activitat per la casuística del sector agrari que fa molt difícil parar l’activitat. Davant d’aquesta situació, les persones productores amb aquesta disminució d’ingressos tenen problemes de liquiditat per fer front tant a les despeses corrents de l’activitat com a les inversions realitzades.

Per aquest motiu, les dues organitzacions professionals agràries indiquen en el seu escrit a la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà que la Generalitat Valenciana hauria d’efectuar de forma urgent els pagaments de totes les ajudes pendents d’abonar als seus beneficiaris amb resolucions favorables. En aquest sentit, indiquen que hi ha expedients de les ajudes a les inversions en explotacions agràries corresponents a la convocatòria de 2017 que encara no han cobrat l’ajuda. També s’ha de sufragar els imports pendents corresponents a les ajudes a la millora de la competitivitat i sostenibilitat de les explotacions ramaderes corresponents a la convocatòria de l’any 2019. En quan a la convocatòria del 2020 d’estes ajudes, aquelles persones que sol·licitaren les inversions arreplegades en la resolució única de la Resolució de 29 de gener de 2020 per estar afectades per les tempestes DANA i Glòria i que ja tinguen les inversions realitzades, se’ls haurà d’abonar l’import de l’ajuda corresponent presentant la justificació. I en la mateixa línia, malgrat el fet d’estar suspès el termini de presentació de les ajudes contemplades com a urgents del Consell per pal·liar els danys produïts a les explotacions agràries ocasionats per la DANA de setembre de 2019, seria necessari que la Generalitat Valenciana pagara les ajudes dels expedients presentant fins al moment.

LA UNIÓ i AVA-ASAJA han remès així mateix un altra carta a la Delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Glòria Calero, amb l’objectiu que la trasllade al Govern d’Espanya. En ella s’assenyala que, transcorreguts ja set mesos de la publicació de la norma de bases per pal·liar els danys per la DANA de setembre, encara no s’han tramitat les corresponents Ordres que desenvolupen les diferents mesures que contempla el Real Decret-llei.

Directe