El treball als horts està permès durant l’estat d’alarma

Les autoritats demanen sentit comú i extremar les precaucions

El treball als horts està permès durant l’estat d’alarma

El treball als horts particulars destinats a l’autoconsum està permès segons el reial decret 463/2020 pel que es regulen les activitats que es poden realitzar davant l’estat d’alarma a nivell nacional.

Durant les passades setmanes la incertesa ha crescut en els propietaris de les xicotetes explotacions d’abastiment propi i autoconsum que veien impotents com els seus terrenys no es podien treballar en plena primavera que és quan major activitat hi ha i quan es necessita plantar tot allò que es replegarà en els mesos vinents. Primerament estava prohibida aquesta explotació però després de les peticions de diversos col·lectius, segons ha pogut saber comarquesnord, les autoritats han considerat que el fet de cuidar els horts i per consegüent desplaçar-se fins a ells és una causa justificada igual que anar a donar menjar als animals que es tenen fora de casa.

Així mateix, les autoritats recorden que en aquests casos és imprescindible respectar les normes d’ocupació dels vehicles per a realitzar aquests desplaçaments per evitar ser sancionats i complir les normatives. Així, dintre del vehicle tan sols pot viatjar una persona i en casos molt excepcionals ho poden fer dues com a màxim, una per filada de seients i amb la major separació possible. En aquest cas tots els ocupants deuen comptar amb una causa de justificació específica o que un dels ocupants tinga alguna discapacitat, menors, majors o alguna altra causa justificada. En el cas de ser necessària la presència de dues persones per la impossibilitat de que una sola realitze les tasques agrícoles s’haurà de justificar també expressament davant els agents de seguretat.

Així, per a poder justificar aquest desplaçament s’ha de portar algun document justificatiu que acredite la titularitat de l’explotació i que aquesta no estiga ubicada en una segona residència on no es pot anar.

Per al correcte compliment de l’estat d’alarma nacional les autoritats demanen especialment sentit comú i que no es viatge als horts i les explotacions com a excusa per sortir de casa, sinó per a realitzar les estrictes feines de manteniment, recol·lecció o plantació.

Directe