Diputació i la Unió estudiaran implantar a Castelló els nous models de gestió de purins

La de Todolella funciona al ralentí i les de Salzadella, Sant Mateu, Albocàsser i Vall d'Alba manquen d'activitat

La Diputació de Castelló i la Unió de Llauradors treballaran de manera conjunta per a trobar una solució a la caòtica situació per la qual travessen les cinc plantes de purins que són propietat de la institució provincial. Ha sigut el principal acord aconseguit en la reunió que s’ha celebrat aquest matí entre el diputat provincial d’Acció Contra la Despoblació i Desenvolupament Rural, Santi Pérez, i el secretari general de la Unió de Llauradors, Carles Peris. De les cinc plantes existents a la província, només funciona la situada a Todolella, amb un rendiment molt baix; les altres quatre, les de Salzadella, Sant Mateu, Albocàsser i Vall d’Alba, porten molts anys sense registrar activitat.

A proposta del seu secretari general, representants de la Unió de Llauradors i de la Diputació visitaran alguns models alternatius de gestió de purins que s’han implantat en altres zones d’Espanya amb resultats satisfactoris. Segons ha explicat Santi Pérez, “cal estudiar si aqueixos models resultarien viables a la província de Castelló, on comptem amb el problema afegit de la dispersió de les granges”. Sobre aquest tema ha comentat que “la gestió dels purins en un territori com el nostre es veu penalitzada per l’encariment que ocasiona el seu transport”. En qualsevol cas, “cal trobar una solució perquè els purins mal gestionats resulten molt contaminants”.

A més, ha afegit que “en el cas que alguna o algunes de les plantes resulten inviables, caldrà determinar l’ús que en el futur es dóna a uns terrenys que són propietat de la Diputació i en els quals fa molts anys que no succeeix res”.

Durant la reunió, el secretari general de la Unió de Llauradors ha detallat la utilització que l’organització realitza dels recursos que aporta la Diputació a través d’un conveni de col·laboració, que es destinen principalment a l’assessorament dels seus associats i a la implementació de projectes d’innovació i millora de l’activitat agropecuària.

Santi Pérez ha manifestat que “és necessari continuar col·laborant amb la Unió i amb els seus projectes per al cultiu, explotació i prevenció de cítrics i oliveres i ametles”, encara que ha destacat que “cal prestar una especial atenció a les explotacions ramaderes que, ara com ara, constitueixen un eficaç instrument per a fixar població al territori”.

Directe