Les vaques del Mas de Tosca pugen a Valdelinares

Fan la transhumància per la ruta del Llosar fins a terres de Terol

L’esplèndida rabera de vaques dels germans Ferrando estan recorrent la distància entre el mas de Tosca al terme d’Ares del Maestrat fins a les serralades de Valdelinares, a la província de Terol, on passaran els mesos d’estiu. A primera hora del matí d’aquest dijous, el ramat iniciava la segona de les etapes del seu recorregut i que s’iniciava a la zona del mas del Carro a Vilafranca amb direcció a Mosqueruela. Habitualment, els germans Ferrando realitzen més d’un viatge transhumant fins a Valdelinares en setmanes diferents per pujar vaques, vedells i bous fins a l’alta muntanya i a un dels punts més alts del Sistema Ibèric.

En aquest primer viatge des del mas de Tosca a Valdelinares uns 180 animals estan fent el recorregut. L’itinerari entre les terres d’Ares i l’alta muntanya passa per Vilafranca, creuant tot el trajecte transhumant conegut com a ‘Ruta del Llosar’.

Als germans Ferrando els agrada seguir amb la transhumància de les seues vaques i no dubte cada estiu en fer el camí fins a les finques de Valdelinares. Una pràctica que és totalment habitual en aquesta familia ramadera d’Ares i que realitzen des de fa ja bastants anys.

Els ramaders transhumants s’acompanyen de diferents ajudants durant el camí i creuar les carreteres principals és sempre una de les grans complicacions. Abans d’arribar a les Fonts del Llosar s’ha de creuar la CV-15 i es necessari tallar el tràfic durant uns moments per a que el ramat boví puga passar sense problemes.

A banda de passar l’estiu amb temperatures agradables a la muntanya de Terol, l’objectiu principal és aprofitar les pastures en aquesta zona que compta amb una altitud d’entre 1.600 i 1.800 metres. Encara que l’oratge no ha acompanyat massa per al seu creixement.

A més, a les zones dels termes d’Ares i Morella on pasturen habitualment les vaques de Ferrando els recursos naturals ja quasi estaven a zero actualment.

Un fet que caracteritza a les vaques d’aquesta casa ramadera son les esquelles. Totes en porten, fet que no sol ser molt habitual en ramats tant grans.

Amb la fresqueta de Valdelinares, els animals dels germans Ferrando passaran un estiu tranquil i a ben segur amb herba i pastures que encara poden crèixer a bon ritme a les terres altes de Terol. Això és el que es busca amb aquest viatge transhumant que ha passat per Vilafranca seguint el camí fins a Mosqueruela i Valdelinares.

Directe