S’alliberen dues noves cries de trencalòs a la Tinença de Benifassà

Facilitats per la Vulture Conservation Foundation i procedents de centres de Jaén i Lleida, se sumen als soltats l'any passat

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha participat en l’acte d’alliberament de dues cries de trencalòs en Bel, una pedania de Rossell (Castelló) amb l’objectiu de reforçar la reintroducció d’aquesta espècie en la Tinença de Benifassà. Les aus, que pesen sis quilos, han sigut batejats pels escolars de la zona com Basi i Boira.

El trencalòs es va extingir en aquest territori a la fi del segle XIX. Dins de l’estratègia de la Generalitat de recuperar la riquesa biològica perduda en la Comunitat Valenciana, de la posada en valor de territoris d’alt potencial natural i d’oferir nous atractius i oportunitats en aquestes zones, es va plantejar la reintroducció del trencalòs en la Tinença per a tornar a comptar amb una de les espècies més emblemàtiques de les muntanyes europees.

Elena Cebrian és la Consellera d’Agricultura i Medi Ambient

L’acte, al qual també ha acudit el secretari autonòmic de Medi Ambient, Francisco Javier Quesada, s’inclou dins del projecte ‘Benvingut de nou, Crebalòs’, resultat del treball realitzat amb les administracions d’Aragó i Catalunya, amb el Ministeri de Medi Ambient i amb la Vulture Conservation Foundation, que coordina la reproducció en captivitat de l’espècie en tota Europa.

Elena Cebrián ha assenyalat “la importància científica i ecològica” d’un projecte que va més enllà de la Tinença i ha agraït a “totes les persones, entitats i governs que s’han aliat per a fer realitat aquest somni” de la volta del “crebalòs” (denominació local del trencalòs) a aquestes terres, perquè suposa posar en valor “aquestes muntanyes i aquests camps i el treball de les persones que les habiten per a mantindre-les vives i amb expectatives de futur”, alhora que “ens connecten amb els Alps i l’Atles, amb altres paisatges i altres muntanyes”.

El projecte va començar al maig de 2018 amb l’arribada de dos ocells nascuts en el centre de cria en captivitat de la Junta d’Andalusia a Cazorla (Jaén).

Després d’aquest primer alliberament, al novembre es va realitzar la traslocación experimental d’altres adults no reproductors des del Pirineu fins a la Tinença.

Els dos nous ocells alliberats són exemplars nascuts en captivitat, una femella en el centre de reproducció de Cazorla (Jaén) i un mascle en el de Vallcalent (Lleida) que seran depositats en un niu artificial localitzat en Bel per a aclimatar-los en la zona. Transcorregut un mes, començaran a realitzar els seus primers vols.

Tant a la Tinença, com al Parc Natural dels Ports (Tarragona) i al Maestrazgo (Terol) s’han instal·lat menjadores específiques per a trencalossos per tal d’evitar que aquests animals abandonen la zona.

Balanç positiu del primer
alliberament de trencalossos

Transcorregut un any ja des d’aquella primera introducció de trencalòs a Castelló, el primer balanç és positiu. A la supervivència dels exemplars alliberats, ha d’afegir-se que tant Amic com Alòs s’han mogut entre el Pirineu i tot el Sistema Ibèric, però continuen acudint periòdicament a visitar la Tinença, a la qual associen amb el seu lloc de naixement.

Respecte als adults, capturats pel Govern d’Aragó a Pirineus i alliberats a la tardor en la finca del Mas del Peraire, un d’ells, Ésera, va tornar als pocs dies al Pirineu, però l’altre es manté en la zona, visitant les províncies de Tarragona, Teruel i Castelló, però centrant la seua activitat en La Tinença.

Directe