L’espectacle dels ametllers anuncia l’arribada de la primavera

A la comarca dels Ports porten un parell de setmanes d'avançament respecte al seu cicle habitual

L’espectacle que ens ofereixen els ametllers, carregadíssims de flors, pot derivar en una altra campanya ruïna. Per que si bé la floració no s’ha avançat tant com en 2006 quan a primers de gener ja estava tot florit, sí que porten un parell de setmanes d’avançament respecte al seu cicle habitual a la comarca dels Ports.

L’investigador del CSIC, Mariano Sánchez, afirma que la floració dels fruitals en generals s’està avançant cada any un poquet. Segons les darreres investigacions les plantes avui floreixen entre 4 i 5 dies abans que fa 30 anys.

Als Ports és tot un espectacle veure els ametllers florits en tota la seva esplendor. Aquesta flor d’hivern, sol florir al febrer, però comença cap allà meitat, i enguany abans d’acabar ja està tot el brot despertat. De totes maneres està dintre del seu calendari normal.

El cas és que si fem cas al refranyer, el fred no se’l mengen les rates, i si és així, l’hivern haurà de tornar un cop perda la força aquest robust anticicló, i serà llavors, quan les gelades podrien afectar la pròxima producció.

Directe