L’aigua corre pels rius d’arreu dels Ports i el Maestrazgo

Ullals i barrancs, habitualment secs, deixen clar novament que 'l'aigua és vida'

La comarca dels Ports ha arreplegat entre 150 i 230 litres per metre quadrat segons zones amb aquesta gota freda del mes d’octubre i centrada entre els dies 18 i 20 d’octubre. A Vallibona el recull va ser de 230 litres per metre quadrat i a Castellfort de 226. Van ser els registres màxims a la comarca dels Ports. Destaquen també els 207 litres de Portell, els 200 de Cinctorres, els 169 litres de Vilafranca, els 156 de Morella o els 137 de la Pobla de Benifassà-Coratxà.

Dissabte remetien les precipitacions i era el moment d’anar a contemplar els rius i rambles que han baixat d’ample en ample i encara ho continuen fent, si bé la seua intensitat i alçada ha anat a menys i poc a poc descendirà clarament el nivell de les aigues. Ullals, barrancs, cascades….les aigues han buscat diferents vies per eixir de la muntanya deixant imatges que feia temps que no veiem i que ens han fet recordar que l’aigua és vida.

A Morella, paratges com la Font de l’Esperança han vist com l’aigua brollava amb els seus salts per tot arreu a l’igual que el naixement del Riu de les Corces. Gràcies a les gravacions realitzades amb telèfons mòbils per la gent que ha anat fins allí coneixem l’aspecte d’aquestes zones del terme de Morella.

També des de Forcall tenim la possibilitat amb imatges cedides de veure la confluència dels tres rius, fet que dona nom a la població. El Caldes, el Bergantes i el riu Cantavella es reunien en aquest punt amb capdals importants com a conseqüència de la pluja. A ell s’uneix un rierol que parteix les provincies entre Olocau i Mirambel que també baixava amb molta aigua dissabte. El riu Cantavella baixava per la província de Terol amb gran espectacularitat pel seu curs alt i a l’alçada de la Todolella ja més ample i amb major caudal presentava també un aspecte impressionant. Divendres, en ple temporal de pluja el riu Bergantes passava per Sorita amb 245 metres cúbics per segon i en aquest riu van haver de ser rescatades pels Bombers dues persones a la zona d’Aiguaviva que estaven fent piragüisme amb kayak.

Des de Cinctorres ens ha fet arribar unes imatges de la rambla Celumbres en la que també es pot apreciar el volum d’aigua en aquesta zona de confluència dels termes municipals de Cinctorres, Portell i Castellfort.

La Pobla del Bellestar a Vilafranca ha rebut centenars de visites a les darreres hores i és que els veïns i veïnes tant de Iglesuela com de Vilafranca no s’han volgut perdre el pas del Riu de les Truites per aquest enclau. El salt d’aigua baix del pont gòtic tornava a baixar amb molta força. O a la Estrella, al terme de Mosqueruela el riu de Montlló venia des de Puertomingalvo amb gran capdal d’aigua que en 24 hores havia baixat ja quasi a la mitat conservant encara un volum considerable en aquest riu que baixa per Benassal i Culla fins a Els Ibarsos on s’uneix amb la Rambla Carbonera passant a denominar-se Rambla de la Viuda. Un riu de Montlló que pertany a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Directe