El debat de l’ús de la IA aplega a l’Aplec dels Ports

El disseny del matarranyenc Òscar Blanch ha estat el guanyador de la nova edició de l'Aplec dels Ports, fent ús de les noves ferramentes que ofereix la Inteligència Artificial

L’Aplec dels Ports 2024 ja té cartell. Sorita ha presentat la imatge que anunciarà la pròxima edició de la festa comarcal la qual té per lema “Unida la gent continua el corrent”. Seguint aquesta línia el cartell guanyador ha estat el d’Òscar Blanch veí de Pena-Roja de Tastavins, a la comarca del Matarranya. Blanch ha creat una imatge viva, capturant l’essència de la música com a catalitzador de la unitat i ho ha fet amb el dibuix d’unes mans tocant instruments, fusionant-se en una sola melodia.

El cartell guanyador es donava a conéixer durant la segona festa proaplec sobre la qual la comissió ha fet molt bones valoracions. Però sorprenentment, al poc de conéixer la decisió van començar a rebre crítiques a través de les xarxes socials. I és que el fet d’haver utilitzat intel·ligència artificial (IA) per a dissenyar el nou cartell de l’Aplec dels Ports ha creat molt de debat. Al respecte el seu autor, Òscar Blanch, ha explicat que no tot està fet en IA i que en qualsevol cas aquesta «no reemplaça la idea i creativitat de l’artista».

Per la seua banda, l’organització diu que “el cartell reflecteix la força de la col·lectivitat, la força de la gent de la comarca. La veritat és que va haver-hi moltes propostes, i va ser difícil de triar. Aquest cartell escollit considerem que ens representa molt”. Així mateix, han volgut aclarir que l’artista sí que els va dir que havia utilitzat intel·ligència artificial, però «ni molts menys esperaven que la seua decisió arribara a crear molèsties entre els participants».

Laia Frasno portaveu de la comissió organitzadora remarcava que «hem demanat disculpes a qui s’ha pogut sentir ofés». Segons Frasno «és una cosa molt nova» i cap organització de l’Aplec havia pensat que podria crear problemes pel que no es feia referència a la seua utilització en les bases, així i tot, «sí que es mirarà per a pròximes edicions».

La polèmica no ha baixat els ànims de l’organització que continua treballant de valent per tirar endavant l’aplec a més, asseguren, que tota aquesta situació els ha servit per a aprendre «pensem que és una cosa actual i que és interessant per a la gent de la comarca treure-ho a debat» apunta Laia Frasno.

Pel que fa a la segona festa proaplec també va servir per a conéixer més del nostre patrimoni, en concret de les danses. Amb una bona representació de totes les que es conserven a la comarca dels Ports, la trobada va servir per a conéixer millor aquesta part del patrimoni que guardem. Un dels participants va ser el mestre gaiter José Vicente Castel que amb Ramón Ronzano van explicar la part instrumental de les danses «hem explicat les melodies i jo avui concretament he anat com representant de Palanques per a parlar de la dansa del pastor i de les gitanetes, igual que la de Sorita» apunta Castel.

Amb el pas del temps, i el despoblament hem perdut pel camí algunes manifestacions culturals. Respecte a les danses en conservem un bon grapat, però algunes també s’han perdut. No obstant això, en els darrers anys sembla que hi ha interés per recuperar-ne algunes, ha passat en les de Xiva i les d’Ortells.

La segona festa proaplec també va poder gaudir d’un assaig de la Muixeranga dels Ports. La compartida d’aliments i de música tampoc va faltar a la cita.

La comissió organitzadora de l’Aplec d’enguany està molt il·lusionada i treballa de valent per a oferir un bon programa i una gran trobada comarcal el pròxim mes de juliol. “Estem ara tancant coses, queda molta feina, però, de moment, estem supercontents”, afirma Frasno.

Directe