Sant Pere del Moll tanca el cicle de rotllos i primes de Morella

A la Dena del Moll es comparteix torró i cava i no el pa amb matafaluga d'altres cites

Video Thumbnail
Sant Pere del Moll tanca el cicle de rotllos i primes de Morella
A la Dena del Moll es comparteix torró i cava


La festa de Sant Pere del Moll va començar en la missa en la bonica esgesia, on la calor no havia entrat per a res i feia una fresqueta que s’agraïa a muntó, en les altes temperatures que hi havien el diumenge. Ornada i aromada amb herbes del terreny l’ambient era del més acollidor. Enguany li pertocava al mas de Valent la majoralia. Encarregar-se que l’ermita estigue preparada i no falte res per a la celebració és el seu comés.

Diuen que l’equilibri en aquest ermitori és perfecte. A aquesta harmonia s’ajunta la pau que respira el temple i el caliu dels veïns del vot. Tot impregnat per eixa oloreta a sàlvia i a saduritja. Mossèn José Angel Pitarch, oficiava la cerimònia.

En aquest vot, no es fa, al menys en els darrers anys, la benedicció del terme. Per això en acabar l’ofici religiós, acompanyats per el toc de la campaneta els participants, es reuneixen al centre de la placeta per compartir eixos torrons partits, en un traguet de bon i fresquet cava, que és en el que s’obsequie ací als assistents.

L’ermita de Sant Pere del Moll està situada junt a la senyorial masia de Casa Gran que des de temps immemorials està considerada la capitalitat de la Dena Coll i Moll, que amb vora 100 quilòmetres quadrats representa la dena més extensa del terme de Morella.

És en esta part del terme on diuen que està també la terra més bona, però enguany la seca ha castigat a tots per igual i la collita no serà bona.

A Sant Pere se li sól demanar que no pedregue per no perdre el que ja està madur. En este punt no solem demanar aigua per què en alguns llocs estan a punt d’emprendre la sega. Però enguany en el dèficit de pluges que portem, si no plou pot ser que, fins i tot arriben a patir per abeurar el ramat. Per això també s’ha demanat aigua.

Actualment, el vot de Sant Pere del Moll tanca el cicle de rotllos i primes al terme de Morella. Un cicle votiu que arranca el 25 d’abril per Sant Marc i tanca a final de juny per Sant Pere, després d’haver passat per 10 ermites repartides per les diferents Denes de Morella.

Directe