Avellanes i ametlles, tresors amagats del territori Human Land

Albocàsser i Benassal són dos dels municipis que gaudeixen d'aquests tresors

Avellanes i ametlles, tresors amagats del territori Human Land

El territori Alt Maestrat Human Land amaga milers d’aspectes que fan d’ell un paradís especial i únic. Albocàsser i Benassal són dos dels municipis que gaudeixen d’aquests tresors, concretament les avellanes i les ametlles són un dels punts principals de la seua identitat, gràcies a la facilitat de cultivar-les en les seues fèrtils terres.

Els termes d’aquests dos municipis, junt amb tot el territori del voltant, té tots els aspectes necessaris per a poder conrear aquest tipus de fruits. És per això, que tant Albocàsser com Benassal aprofiten aquest regal de la natura per a poder explotar la collita de fruits secs. A més, amb l’organització d’actes com el Mes de l’Avellana o la Fira de l’Ametlla, que se celebren durant el mes d’octubre, es preten donar a conéixer aquest aspecte que els fa especials, convertint-lo en un reclam turístic.

A principis de mes, Albocàsser viu la Fira de l’Ametlla, el fruit sec per excel·lència del poble. A més, el rosa i blanc de la flor dels ametlers, envolta Albocàsser durant la tardor, i li dona un encant especial. Així doncs, el municipi és un dels principals productors d’ametlla de l’Alt Maestrat i la província de Castelló. Amb aquesta activitat, es pretén mostrar la importància socioeconòmica d’aquest fruit sec per al poble. Durant aquesta fira, es fan diferents activitats com punts de venda, degustació de productes, activitats per a grans i xicotets, música, contacontes, les exposicions, i, cada any se celebra el tradicional Concurs de Pujada de Sacs d’Ametlles a la Falsa.

Benassal té com a protagonista l’avellana durant tot el mes d’octubre, amb el Mes de l’Avellana, producte del qual el municipi és el principal productor a la província de Castelló. Durant els caps de setmana es pot conéixer de primera mà el seu cultiu, degustar els menús especials preparats pels restaurants i fins i tot recollir les avellanes directament del camp. A més, els establiments de la localitat ofereixen degustacions de productes com rossegons, flaons, mantegades d’avellana, coca d’avellana, hamburgueses o llonganisses amb avellanes.

La importància dels fruits secs del territori Alt Maestrat Human Land també es pot veure als diferents restaurants repartits arreu del terme. I és que aquests, aprofiten al màxim els productes de km 0 utilitzant-los i creant plats espectaculars. Aquests fruits secs no sols es redueixen a Albocàsser i Benassal, si bé és cert que són els màxims productors, arreu de tot el territori es fa ús d’ells i s’exalça la seua importància amb actes i jornades, com les Jornades sabors de l’Alt Maestrat, la Mostra dels Productes de la Terra d’Ares, o les Jornades de l’Oli i els Fruits Secs.

Directe