Benassal promociona el turisme amb un “gastrotrip”

Amb l'aigua com a un dels eixos centrals

Un grup format per cuiners, professionals de sector turístic i bloguers especialitzats, s’han reunit aquest matí a Benassal per a participar d’un ‘gastrotrip’, organitzat per Aigua de Benassal i l’ajuntament del municipi, amb la finalitat de conéixer de primera mà el patrimoni turístic i gastronòmic amb el qual compta aquesta població de l’Alt Maestrat.

El viatge ha arrancat a la Font d’en Segures, coneguda popularment com ‘Font dels Xorros’. Baix la impressionant cúpula de pedra que resguarda la font, s’ha donat la benvinguda als participants de l’activitat i, a continuació, aquests s’han desplaçat fins a les instal·lacions de l’empresa. Allí han pogut visualitzar el procés d’envasament i els controls de qualitat que es duen a terme diàriament, així com conéixer millor la història la famosa aigua, les seues propietats mineromedicinals i reconeixements internacionals de la mà dels treballadors de la companyia.

En acabar la visita a la planta embotelladora, la comitiva s’ha traslladat amb autobús fins a la plantació trufera de l’empresa Demetrio Trufa de Benassal. En aquesta activitat, els assistents al ‘gastrotrip’ han intervingut en la cerca de tòfona amb l’ajuda d’un gos ensinistrat. La tòfona negra (tuber melanosporum) és considerada l’or negre de la gastronomia i Benassal és un territori especialment privilegiat per la composició del seu terreny, altitud i climatologia, per al desenvolupament d’aquest fong. Cal destacar que, Demetrio Ferrando, va fundar aquesta empresa l’any 1962 i és un dels precursors de la truficultura a la comarca, motiu pel qual ha rebut la ‘Trufa d’honor 2020’ en el marc de la XVII Mostra de la Trufa Negra de l’Alt Maestrat, celebrada el mes de febrer.

La jornada ha seguit amb una degustació de productes típics del municipi com formatges, embotits, avellanes i rebosteria, en l’emblemàtic Forn de Dalt. Es tracta d’un forn medieval situat molt prop del Castell de la Mola, que va estar en ple rendiment fins a la dècada dels 70. En 2015 va ser restaurat i des de llavors està obert als visitants i alberga activitats de caràcter cultural. En aquest espai, l’alcaldessa de Benassal, Mari Luz Monterde, ha dirigit unes paraules als presents.

Monterde ha destacat que “l’objectiu d’aquesta acció, que està previst que es repetisca en el futur degut a l’èxit d’aquesta primera convocatòria, ha sigut el de promocionar Benassal de la mà de professionals autoritzats per a això, donant-los a conéixer els nostres productes i el seu entorn, perquè siguen prescriptors de l’excel·lent gastronomia i recursos turístics amb els quals comptem”.

Per a finalitzar, s’ha realitzat una visita guiada pel centre històric, un recorregut pels llocs i monuments més emblemàtics de la localitat. L’itinerari s’ha detingut en diferents espais que desperten gran interés per la seua gran importància cultural i patrimonial com l’Arc de la Mola de tradició àrab, l’església parroquial, les cases senyorials o les torres que es conserven del recinte emmurallat.

Directe