Si me matan, sacaré los brazos de la tumba y seré más fuerte

Diumenge, 28 de novembre de 2021


‘Con esta frase, la activista dominicana Minerva Mirabal respondía a principios de la década de los 60 a quienes le advertían de lo que entonces parecía un secreto a voces: el régimen del presidente Rafael Leónidas Trujillo (1930-1961) iba a matarla.
El 25 de noviembre de 1960, su cuerpo apareció destrozado en el fondo de un barranco, en el interior de un jeep junto con dos de sus hermanas, Patria y María Teresa, y el conductor del vehículo, Rufino de la Cruz.
Más de medio siglo después, la promesa de Minerva parece haberse cumplido: su muerte y la de sus hermanas en manos de la policía secreta dominicana es considerada por muchos uno de los principales factores que llevó al fin del régimen trujillista.

(Article de Lorena Arroyo a BBC News el 25-11-2017)

Aquest dijous ens vestíem tots i totes de violeta per commemorar el Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Com ens conta Lorena Arroyo a l’article anterior va ser un 25 de novembre, però de l’any seixanta del segle passat, quant la dictadura dominicana del tirà Trujillo va assassinar les tres germanes Mirabal. Les tres activistes contra el règim de Trujillo, que curiosament se feia dir el ‘generalísimo’ mira tu!, van ser torturades i assassinades junt al conductor del Jeep que les portava i, una vegada apallissats els quatre, el vehicle va ser llançat a un barranc per a que semblara un accident, aquesta és la història d’uns assassinats que, com tants d’altres a tants de llocs, van quedar impunes:

Al juny de 1962, es va iniciar el judici en contra dels acusats i còmplices de l’assassinat de les germanes Mirabal i el seu acompanyant Rufino de la Cruz.
A la banqueta dels acusats van ser asseguts els autors materials del quàdruple crim, Ciriaco de la Rosa, Alfonso Cruz Valerio, Emilio Estrada Malleta, Ramón Emilio Rojas Lora i Néstor Antonio Pérez.
Com a còmplices van ser jutjats Sandito Almonte, Cándido Torres Tejada (absent al judici), cap d’Operacions del Servei d’Intel·ligència Militar a l’estació Central a Ciudad Trujillo, Víctor Alicinio Peña Rivera, cap d’Operacions del SIM al Cibao, Silvio Antonio Gómez Santana, Viterbo Álvarez (Pechito), Pedro Peña Ortiz i David Olivero.
El magistrat doctor Osvaldo B. Soto, presidia el tribunal especial. El Procurador fiscal era el doctor Rafael Valera Benítez, mentre que la part civil estava representada pels doctors Héctor Sánchez Morcelo, Ramon Pina Acevedo, Francisco Carvajal Martínez, Antonio Guzmán i Miguel A. Vásquez Fernández.
L’advocat de la defensa dels acusats va ser l’advocat d’ofici Héctor Barón Goico. El tribunal va condemnar els principals acusats a la pena màxima de 30 anys, excepte a Ciriaco de la Rosa que de manera insòlita va ser condemnat a només 20 anys per suposadament col·laborar amb l’aclariment del crim, encara que realment mai no les van complir, temps després i amb l’ajuda de grups militars trujillistes van ser proveïts de passaports i trets de la República Dominicana
.”

Tan sols cal repassar la wikipèdia per adonar-nos-en de qui són cadascú, com actuen, com pensen, contra qui estan, contra què van i els amics i homònims que tenen en cada país.

Per la igualtat… ni una més de morta, ni una menys de viva!!!

Directe