Salut que tinguem

Diumenge, 26 de desembre de 2021

Començades estan ja les festes nadalenques. Per als que creem, any rere any, en la màgia il·lusionant de la loteria sempre pensem que els Nadals comencen el dia 22 quant es celebra el sorteig de la Grossa. Quina llàstima que sempre ens quedem amb això, amb la il·lusió perquè els premis mai no arriben. D’ahi que molta gent al dia del sorteig especial de Nadal ja li diu així, el dia de la salut perquè, en no fer-nos rics, només ens queda aquell consol que diu ‘salut que tinguem’.

Però eixa expressió tant repetida cada 22 de desembre i que sempre és adient, ‘salut que tinguem’, enguany es fa més necessària que mai o, com a mínim, tant necessària com l’any passat. Salut que tinguem! Perquè massa gent la està perdent. I no sols la salut sinó també la vida. Les xifres d’afectació de la Covid-19 tornen a ser esgarrifants, a cada jornada s’incrementa vertiginosament la incidència a tot l’estat, quant vos escric està ja en quasi 800 casos per cada 100.000 habitants i s’espera que puge més. Recordem que vam arribar a estar en poc més de vint casos d’incidència fa pocs mesos.

La prudència cal extremar-la tant i més per les dates que s’aveïnen, el bitxet ens ve demostrant que no són convenients les relaxacions. L’ús de la mascareta torna a ser necessari en quasi bé tots els espais i cal mantenir la distància. A Euskadi i Catalunya, amb una situació no massa diferent a la resta tot i que puga ser la incidència més alta les restriccions són més elevades. Què fàcil és prendre decisions quant hi ha una oposició responsable.

En fi, ens arrimem a Nadal i el que toca també és felicitar-nos mútuament. Amb mascareta, amb distància, sense aglomeracions, intentem passar les millors festes possibles, gaudim del Nadal amb precaució i, encara que la ràbia de no poder fer la festa que desitjàvem ens remogue les entranyes, pensem en aquelles persones confinades, en aquelles que estan hospitalitzades i, el que és pitjor, en aquelles persones que no tornaran a celebrar un Nadal. No ens ha tocat la loteria però les boletes del virus són infinitament més nombroses i a la fi ens pot tocar a nosaltres o a algú del nostre entorn més pròxim.

I, sobre tot, a més a més de amb nosaltres pensem en el col·lectiu sanitari, desbordat, col·lapsat i extenuat des de fa mesos atenent sense descans tantes urgències com els hi arriben. Bons Nadals!

Directe