Este és el moment

Dimecres, 20 de juliol de 2022

Un país ben vertebrat és aquell que compta amb territori, població, infraestructures i serveis per poder viure en ell.

Fa molt de temps que tenim espais ben assentats als nostres municipis dels Ports, unes dotacions que hem creat dia a dia per a que la gent pugue tenir serveis amb una qualitat de vida digna, i una població, escassa, per la que lluitem des de fa molts anys per aconseguir consolidar-la. Una comarca molt agresta i dura per treballar, però també agraïda i acollidora amb qui dona la cara per ella, i que és la gent que viu i sent els nostres municipis a flor de pell.

Hi han moments que suposen una clau de volta per marcar la inflexió de tota una època. La nostra comarca ja va perdre el tren, literalment, aproximadament fa un segle, i després va venir la decadència, el tancament de indústries i el despoblament. I tot te la seua data i el seu fet. L’assignatura pendent: la carretera, les infraestructures. Salvar el Port de Querol. Ara, son fites com les que estem vivint estos dies les que suposen l’element revulsiu principal. I volem que siga en positiu, és el nostre pas endavant com a territori.

Dimecres vam acompanyar als Presidents, del Govern, Pedro Sánchez, de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i al d’Aragó, Javier Lambán, amb ministres, conselleres, alcaldes, alcaldesses, i sobretot, amb la ciutadania de la nostra comarca, per veure com es posava en servei un tram de carretera al terme de Morella, el del Pont de la Bota a la Torreta, en la N-232, tota una fita històrica.

Després de tants anys de reivindicar, de veure com tanta gent venia a prometre coses, des del segon pla de carreteres de Josep Borrell (anys 90 del segle passat), passant per la inauguració de un monòlit per part de Íñigo de la Serna (per cert, recreada en cartolina estos dies per aquells que només han pogut deixar a la nostra comarca aïllament, abandó i marginació quant han tingut responsabilitats), fins a José Luis Ábalos, Raquel Sánchez o el propi president Pedro Sánchez, que va deixar constància de la importància de esta carretera que uneix Vinaròs amb Vitòria i Santander, al final, ho tenim. Ja ningú ho tirarà enrere, és un pas endavant.

Ens podem sentir orgullosos i contents de que esta vegada no ens pilla desprevinguts. Tenim uns municipis que en prestació de serveis no tenen res que envejar a moltes poblacions més grans i la qualitat de vida de la nostra gent es molt bona està molt per damunt de altres zones urbanes. Tenim uns empresaris i emprenedors que saben oferir els seus millors productes i serveis als nostres habitants i als visitants. S’ha treballat molt i molt bé, sense que ningú ens regalara res.

Estem particularment orgullosos del nostre poble i de tota la comarca, que en cap moment ha deixat de reclamar allò que ens corresponia i que per a arrodonir-lo tot, requeria de unes comunicacions terrestres adequades al temps que vivim. La N-232, el nou viaducte de la Bota. Una obra de totes i tots.

No baixem les banderes ni les expectatives. Encara ens queda el tram de la Torreta a Morella, ja adjudicat, i que també millorarà substancialment el nostre transitar amb els vehicles i la vertebració del nostre territori. És un camí que no s’ha de detenir, que no ha de parar, per l’evolució de la nostra comarca.

Este és el moment. La nostra clau de volta. Amb aquest tram pugem dos escalons més. La comunicació ja és optima. Estem preparats per fer de este dia una nova oportunitat per avançar. Sabem que la ruta és d’èxit, que ens ha costat arribar ací, i que encara queda molt per recórrer. Però anirà bé, i serà fruit, com sempre, del nostre treball, esforç i encert en els nostres objectius. De tota la gent, que sent, viu i treballa ací dalt. Moltes gràcies a totes i tots ells.

Ernest Blanch
és Diputat Autonòmic PSPV-PSOE

Directe