Morella convida a tota la província a l’Anunci des de la Diputació de Castelló

Els actes començaran el divendres 25 d’agost amb l’entrada de les carrosses i finalitzaran el diumenge 27 amb la batalla de confeti

La Diputació de Castelló ha acollit avui la presentació de l’Anunci del 55 Sexenni que tindrà lloc a Morella des del 25 fins al 27 d’agost. D’aquesta manera l’Alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, i el vicepresident responsable de l’Àrea Turística de la Diputació de Castelló, Andrés Martínez, junt amb el regidor de Turisme, Javier Amela, han estat presents a este acte on s’ha anunciat tota la programació d’una festa declarada Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural d’Espanya, Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial.

Andrés Martínez ha destacat que “des de la Diputació Provincial de Castelló mostrem tot el nostre suport a l’Anunci de Morella per la importància per a la dinamització turística de la comarca dels Ports i d’esta festa tan especial”. A més, ha insistit en “l’aposta del govern provincial per aquest tipus de festejos que mostren al món l’essència d’una terra que té en la singularitat d’aquests esdeveniments festius un motiu d’orgull i una oportunitat per atraure centenars de turistes que reporten un impacte econòmic molt important per a la nostra província”. Andrés Martínez ha continuat dient que “l’Anunci és un clar exemple d’implicació dels veïns i veïnes de Morella per conservar la seva cultura, les seves tradicions, els seus orígens, aconseguint així que perdurin en el temps, i aconseguint que aquesta festa es converteixi cada sis anys en un al·licient important per als que busquen un turisme d’experiències i sensacions”.

D’altra banda, l’alcalde de Morella ha aprofitat per a convidar veïns i visitants a disfrutar en tots els seus actes “i que visquen en primera persona l’Anunci com la festa única que és i comproven que val la pena viure aquesta experiència que només es repeteix cada sis anys”. L’edil ha agraït “el suport de la Diputació de Castelló en esta celebració” i ha reiterat “la invitació a disfrutar de l’Anunci amb els actes tradicionals i festius que donaran l’inici a un any molt especial per a Morella”.

L’Anunci se celebra cada sis anys, l’any anterior al Sexenni, com dues festes que s’entenen juntes i indivisibles. Este any 2023 és el torn de l’Anunci on el pregó avisarà de l’entrada de Morella a l’any sexennal. Es tracta d’una festa amb disfresses i carrosses i una gran batalla de confeti on es llancen fins a 50 tones de paper. Les carrosses també tenen el paper com a protagonista, amb moltes d’elles confeccionades amb paper de seda i un intens treball artesanal.
Aquesta edició de l’Anunci aprofita tot el cap de setmana per a repartir els actes i que totes i tots disfruten de la festa. Així, el divendres 25 d’agost a partir de les 16.00 hores, les carrosses entraran a la ciutat i se situaran als diferents espais on s’exposaran fins a la desfilada del diumenge.

El dissabte 26 tindrà lloc l’acte principal de l’Anunci del 55 Sexenni, el pregó. La jornada començarà amb la diana a càrrec dels Gaiteros a les 9.00 hores. A les 9.30 hores, pujada de la vila amb els Gaiteros i l’Associació Musical Mestre Candel (AMMC) des de l’Ajuntament de Morella fins a la Basílica Arxiprestal, on se celebrarà la Santa Missa i l’acte d’agraïment als gremis del LIV Sexenni. El pregó de l’Anunci del LV Sexenni serà a les 12.00 hores i partirà des de la plaça de l’ajuntament a càrrec de Daniel Diago i l’acompanyaran els Gaiteros, cabuts, gegants, alets de la Mare de Déu de Vallivana, els creuats, el síndic amb la senyera de la ciutat, l’àliga, la carrossa amb les representants de Fidel, Forta i Prudent; Mar Garcia, Paula Gasulla i Júlia Segura i l’AMMC. Aquesta jornada finalitzarà amb el rosari de la Mare de Déu de Vallivana.

El diumenge 27 d’agost és el dia més característic de l’Anunci. A les 15.00 hores partirà des de la Plaça Colom la desfilada de disfresses i a les 16.00 hores la desfilada amb les carrosses de l’Anunci de LV Sexenni.

Directe