Alcanyís i Tortosa coneixen l’Anunci del 55 Sexenni de Morella

Avui han presentat esta festa que dona inici a l’any sexennal les dues ciutats que comparteixen el Consorci dels tres reis amb Morella

Els ajuntaments d’Alcanyís i Tortosa han acollit avui la presentació de l’Anunci del 55 Sexenni que tindrà lloc des del 25 fins al 27 d’agost. Estes dues ciutats, que junt amb Morella formen el Consorci dels tres reis, han conegut tota la programació i singularitats d’esta festa declarada, junt amb el Sexenni, Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural d’Espanya, Festa d’Interés Turístic Nacional i Bé d’Interés Cultural Immaterial.

El primer torn ha sigut per a la ciutat de Terol i ha comptat amb la participació de l’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa; i l’alcalde d’Alcañiz, Miguel Ángel Estevan; acompanyats dels regidors de turisme de cada municipi, Javier Amela i Belén Adán. Estevan ha volgut “convidar a la gent d’Alcanyís i tota la comarca a vindre a l’Anunci i disfrutar d’un cap de setmana inoblidable” i ha afegit que “ens uneixen molts llaços i esta festa que se celebra cada sis anys serà un més durant el 27 d’agost”. “Segur que els morellans i morellanes ens acullen com gent oberta que són i ens rebran amb els braços oberts” ha conclòs.

Després ha estat el torn del municipi català on han participat Bernabé Sangüesa i Javier Amela en representació de Morella i l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan. “La festa de l’Anunci és un bon moment perquè la ciutadania de Tortorsa i les terres de l’Ebre visite Morella i participe d’una festa tradicional que és única” ha destacat Jordan. A més, “Tortosa, Morella i Alcañiz formen el Consorci dels tres reis, un ens que volem reactivar per a dinamitzar el turisme de les tres ciutats que compartim vincles històrics i ens trobem situades a cavall de Catalunya, el País Valencià i l’Aragó” ha explicat.

L’alcalde de Morella ha volgut “agrair que ens obrin les portes de l’ajuntament per a donar a conéixer esta festa tan important per a nosaltres” així com “aprofitar per a convidar a totes i tots a disfrutar de l’Anunci en tots els seus actes des del 25 fins al 27 d’agost”. L’edil ha volgut també per a “convidar a tota la gent a vindre i disfrutar de l’Anunci com la festa única que és i per a passar-ho bé amb qualsevol edat” i ha afegit que “val la pena viure esta experiència que sols es repeteix cada sis anys i que tothom que la ve, torna”. Finalment, Sangüesa ha explicat que “els tres ajuntaments de Tortosa, Alcañiz i Morella continuarem treballant dins del Consorci dels tres reis per a posar en valor este territori i tot el que ens uneix i estes presentacions són el primer pas”.

L’Anunci se celebra cada sis anys, l’any anterior al Sexenni, com dues festes que s’entenen juntes i indivisibles. Este any 2023 és el torn de l’Anunci on el pregó avisarà de l’entrada de Morella a l’any sexennal. Es tracta d’una gran festa amb disfresses i carrosses i una gran batalla de confeti on es llancen fins a 50 tones de paper. Les carrosses també tenen el paper com a protagonista, amb moltes d’elles confeccionades amb paper de seda i un intens treball artesanal.

Aquesta edició de l’Anunci aprofita tot el cap de setmana per a repartir els actes i que totes i tots disfruten de la festa. Així, el divendres 25 d’agost a partir de les 16.00 hores, les carrosses entraran a la ciutat i se situaran als diferents espais on s’exposaran fins a la desfilada del diumenge.

El dissabte 26 tindrà lloc l’acte principal de l’Anunci del 55 Sexenni, el pregó. La jornada començarà amb la diana a càrrec dels Gaiteros a les 9.00 hores. A les 9.30 hores, pujada de la vila amb els Gaiteros i l’Associació Musical Mestre Candel (AMMC) des de l’Ajuntament de Morella fins a la Basílica Arxiprestal, on se celebrarà la Santa Missa i l’acte d’agraïment als gremis del LIV Sexenni. El pregó de l’Anunci del LV Sexenni serà a les 12.00 hores i partirà des de la plaça de l’ajuntament a càrrec de Daniel Diago i l’acompanyaran els Gaiteros, cabuts, gegants, alets de la Mare de Déu de Vallivana, els creuats, el síndic amb la senyera de la ciutat, l’àliga, la carrossa amb les representants de Fidel, Forta i Prudent; Mar Garcia, Paula Gasulla i Júlia Segura i l’AMMC. Aquesta jornada finalitzarà amb el rosari de la Mare de Déu de Vallivana.

El diumenge 27 d’agost és el dia més característic de l’Anunci. A les 15.00 hores partirà des de la Plaça Colom la desfilada de disfresses i a les 16.00 hores la desfilada amb les carrosses de l’Anunci de LV Sexenni.

Directe