Alcalà demana al Govern la paralització del projecte MAGDA per ser “inviable mediambientalment”

El terme municipal està afectat pel pas de 1.400 metres de la línia MAT i cinc suports

El ple de l’Ajuntament d’Alcalà-Alcossebre ha aprovat una declaració institucional en la qual tots els grups municipals mostren el seu rebuig a la macroplanta solar fotovoltaica MAGDA, projectada a la província de Castelló.

En el text de la Declaració s’insisteix que “el projecte ha generat un rebuig generalitzat manifestat pels municipis, directament afectats i pel conjunt de la societat del territori, en considerar que és incompatible amb la preservació del medi ambient, el desenvolupament econòmic i la voluntat dels propis propietaris” recordant que té afeccions a nivell patrimonial –un exemple és la proximitat del barranc de La Valltorta-, a nivell agrícola, de fauna i etnològic. I destaca que “la viabilitat del projecte és més que dubtosa, donada la longitud excessiva de la línia d’evacuació, amb importants pèrdues energètiques, el caràcter privat de la línia, les afeccions territorials i mediambientals i la ineficàcia energètica per pèrdues de tensió”.

Per tot això, se sol·licita al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic del Govern d’Espanya que paralitze el projecte, es reconsideren les al·legacions i informes contraris presentats per la Generalitat Valenciana i s’augmente el diàleg amb els municipis i propietaris afectats. També se sol·licita a la Diputació Provincial de Castelló que pose a la disposició de municipis i veïns els seus serveis jurídics i tècnics, en previsió de les possibles accions que es poguéssen prendre contra aquesta instal·lació.

Alcalà de Xivert es veu afectat pel pas de 1.400 metres i cinc bases de la línia MAT que contempla el projecte. El consistori va presentar al·legacions en contra al gener de 2022, sense que hagen rebut resposta per part del Govern central.

Directe