El Consell aprova la incorporació de la Llacuna de Sant Mateu al Catàleg de Zones Humides

La superfície total de les set noves àrees catalogades ascendeix a 1.661 hectàrees

La llacuna de Sant Mateu, en una imatge d'arxiu

El Ple del Consell ha aprovat la incorporació de set espais naturals més al Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana, en el que suposa la seva primera ampliació des de la seva creació en 2002.
Els aiguamolls que s’inclouen, que sumen una superfície de 1.660,99 hectàrees, són: l’Albufera de Gaianes (Gaianes i Alcosser de Planes), l’embassament de la Pedrera (Oriola i Sant Miquel de les Salines), Conjunt del Prao-El Rodriguillo (El Pinós), la Llacuna de Sant Mateu (Sant Mateu), el Quadre de Santiago (Benicàssim), la llacuna temporal del Rebalsador-El Prao (les Alcubles) i la desembocadura del riu Monnegre o riu Sec (El Campello).

Es tracta en la seva majoria d’ambients aquàtics temporals, de reduïdes dimensions, excepte l’embassament de la Pedrera, i interiors. Aquest tipus d’espais proporcionen diversitat al paisatge, constitueixen punts de biodiversitat i aportacions d’aigua i creen xarxes de zones humides que atorguen connectivitat i distribució espacial important. Existeix constatació que els petits aiguamolls, en proporció a la seva grandària, presenten major biodiversitat que altres ambients més extensos.

La seva entrada en el Catàleg, en col·laboració amb els Ajuntaments, implica un reconeixement i una delimitació, la qual cosa facilita les mesures de gestió i protecció. A més, les zones humides incloses en el catàleg valencià s’incorporen a l’inventari nacional de zones humides, que al seu torn forma part de l’Inventari Espanyol del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.

La Conselleria realitza un seguiment de zones humides i de paràmetres hidrològics, amb la qual cosa es coneix l’estat de conservació i la seva evolució. A més, realitza seguiment d’espècies prioritàries. Disposa també de brigades de treball sobre el terreny especialment dedicades a zones humides.

Així mateix, compta amb línies d’ajudes relacionades amb les zones humides, projectes de restauració i inversions dedicades a la restauració d’aiguamolls i educació ambiental

També s’ha descatalogat una petita parcel·la en una zona humida en el terme municipal de Guardamar del Segura, a petició de l’Ajuntament. Correspon a una zona elevada i antropitzada en un meandre del riu.

Directe