Tot l’equip de govern de Diputació visita 10 pobles del Baix Maestrat

Per tal d'acostar al territori els pressupostos de 2022 i fer una reunió de treball a Traiguera

Tot l’equip de govern de Diputació visita 10 pobles del Baix Maestrat

Conéixer de prop les necessitats dels municipis, defensar els interessos dels ajuntaments i escoltar en primera persona les reivindicacions dels col·lectius socials, culturals i empresarials de la província són els reptes que s’ha marcat l’actual Diputació de Castelló des de juny de 2019 i que s’ha reforçat hui a Traiguera amb la primera de les huit reunions de treball preparades en totes les comarques de la província per a 2022.

Sota el lema ‘La Diputació al teu costat’, i emmarcat l’any del 200 aniversari de la institució, l’equip de govern s’ha reunit aquest migdia en el Reial Santuari de la Font de la Salut de Traiguera, on el president, José Martí, ha analitzat amb els 13 diputats amb els quals comparteix les labors de gestió en l’equip de govern -Patricia Puerta (vicepresidenta), Ruth Sanz, Tania Baños, Virginia Martí, Lluïsa Monferrer, Xaro Miralles, María Jiménez, Santi Pérez, Santiago Agustí, Ximo Huguet, Abel Ibáñez, Ignasi Garcia i Pau Ferrando- les principals propostes d’aquest exercici i, especialment, les prioritats per a la comarca del Baix Maestrat.

José Martí ha posat en valor, en la reunió celebrada a Traiguera, “l’esforç inversor” de la Diputació en aquests dos anys de pandèmia a conseqüència de la Covid, “que s’ha traduït en uns pressupostos històrics per a, en la mesura que siga possible, estar al costat dels nostres alcaldes i alcaldesses i dotar-los dels recursos necessaris per a atendre les necessitats de la ciutadania”.

Les dades al Baix Maestrat així ho testifiquen, perquè la Diputació de Castelló ha triplicat des de 2019 les inversions a la comarca en passar dels 2,8 milions d’euros transferits fa dos anys als prop de 9 pressupostats en 2021 exercici.

▸ Actuacions en 2022
De cara a l’actual exercici, el desenvolupament rural, present de manera transversal en totes les àrees, el benestar social, les infraestructures, el medi ambient i la protecció del patrimoni són algunes de les principals apostes per al Baix Maestrat.

En l’apartat de la xarxa viària, tan important als pobles d’interior, s’actuarà en dos de manera fonamental. D’una banda, l’accés a Rossell des de Sant Rafel del Riu, (CV-100) on es continuaran els treballs iniciats l’any anterior, per a realitzar la millora del signatura i l’ampliació de la calçada per a poder circular amb major seguretat. I per un altre, l’inici de la millora de l’ample de carretera i millora de la seguretat viària de la CV-138.

A nivell patrimonial, s’han subratllat actuacions com el conveni amb el Bisbat de Tortosa, que ascendeix a 120.000 euros, centrat en la rehabilitació de les pintures fingides d’una de les façanes de la parròquia de l’Asunción de Vinaròs; el sostre de la parròquia de Santa María de Peníscola o el sostre de la parròquia de Santa María de Salzadella. I al costat d’això, la fase final del pla director del Castell de Peníscola, amb una inversió de 500.000 euros, i diverses actuacions als castells de Xivert i Polpis, amb una inversió entre tots dos que rondarà els 121.000 euros.

A nivell turístic, durant aquest any es destinaran uns 130.000 euros per a impulsar el Pla de Governança i Dinamització Turística, que beneficiarà a un total d’11 municipis del Baix Maestrat. Al costat d’això, continuaran en marxa totes les actuacions destinades a entitats socials, així com la recuperació de la teleassistència o els serveis d’autonomia personal.

▸ Reunions en el territori
Prèviament a la reunió de l’equip de govern en el Reial Santuari de la Font de la Salut, el president i els diputats han mantingut trobades de treball en diversos municipis de la comarca, com Traiguera, Càlig, La Jana, Alcalà de Xivert, Vinaròs, Sant Mateu, Sant Rafael, Benicarló i Salzadella.

El president, José Martí, i el diputat de Cooperació, Ximo Huguet, han sigut rebuts a Traiguera pel seu alcalde, Javier Ferrer, qui els ha ensenyat els diversos serveis municipals que s’ofereixen des de l’edifici consistorial. Posteriorment s’han acostat a l’oficina de la Ofisam de la Diputació, que dona servei als municipis de l’entorn per a assessorar en qüestions econòmiques i de tràmits administratius.

Després d’això, acompanyats pels alcaldes de Traiguera, Javier Ferrer, i Rosell, Evaristo Martí, han visitat l’Almàssera Olivarera Cervol on acompanyats pel seu president, Fernando Tolós, han pogut conéixer de primera mà el treball que desenvolupen des de l’any 1995 per a elaborar oli d’oliva verge de gran qualitat.

▸ Turisme i Promoció Econòmica
Per part seua, Pau Ferrando i Virginia Martí han visitat l’empresa Bardomus en Alcalà, a més de mantindre una reunió amb empresaris turístics en Alcossebre. Pau Ferrando ha aprofitat per a anunciar els 24 cursos programats en 10 localitats de la comarca, vinculats a l’Estratègia Provincial d’Ús de l’any 2022-2023. Virginia Martí, per part seua, ha destacat les actuacions del Patronat Provincial de Turisme per a estar al costat del sector en aquests mesos complicats a conseqüència de la pandèmia. Els empresaris, per part seua, han traslladat la problemàtica del sector per a trobar personal qualificat i la necessitat de formació en hostaleria.

▸ Sant Mateu i Sant Rafel
Tania Baños i Lluïsa Monferrer han visitat l’Ajuntament de Sant Mateu, on han estat acompanyades per l’alcaldessa, Ana Besalduch. Les tres han visitat el Molí Finca Barona La Vella, on han pogut conéixer de primera mà tot el treball que desenvolupen per a elaborar oli premiat a nivell internacional, inclòs en Castelló Ruta de Sabor.

Posteriorment s’han dirigit a la localitat de Sant Rafael on, després de ser rebuts per la primera tinenta d’alcalde, s’han reunit amb els tècnics de joventut de la Mancomunitat del Baix Maestrat, que han explicat el pla de treball per a dinamitzar la comarca.

▸ Medi ambient
Els diputats Ignasi Garcia i María Jiménez, han visitat la planta de purins de Salzadella i la Cooperativa de La Jana, municipi aquest últim en el qual han estat acompanyats pel seu alcalde, Domingo Tolós. Garcia ha destacat que la Diputació ha pressupostat per a enguany quasi 400.000 euros per a la reactivació i millores de les plantes de agrocompost de la província. Així mateix, ha recordat que dels 65 municipis adherits en el Pla de Transició Energètica, 11 formen part de la comarca del Baix Maestrat, entre els quals es troben La Jana i Salzadella, on s’instal·laran plaques solars en els terrats dels edificis municipals per a fomentar energia renovable”.

▸ Serveis de recaptació
La vicepresidenta de la Diputació, Patricia Puerta, ha iniciat la seua ruta per la comarca en l’oficina de recaptació d’Alcalà de Xivert. La visita institucional ha servit per a posar cara a l’equip funcionari i conversar sobre aspectes de millora quant a l’atenció al públic i la prestació del servei. Amb la mateixa finalitat ha efectuat parada el diputat d’Hisenda, Santiago Agustí, en el punt de gestió tributària de Vinaròs, un dels més grans de la província en cobrir part del Baix Maestrat i Els Ports.

Porta també ha aprofitat el viatge per a conéixer, al costat de l’alcaldessa i diputada Xaro Miralles, dues entitats socials de Benicarló, el col·lectiu de suport a persones amb dany cerebral i l’Associació de Familiars d’Alzheimer (AFA). La vicepresidenta s’ha mostrat oberta a escoltar els projectes socials que desenvoluparan al llarg de l’any i els ha exposat els requisits per a poder optar a finançament de la Diputació a través de les línies de subvenció per concurrència competitiva.

▸ Pescadors
Els diputats encarregats de desplaçar-se fins a Vinaròs han sigut Santi Pérez y Abel Ibáñez, els qui en companyia de l’alcalde, Guillem Alsina, s’han entrevistat en el port amb el secretari de la Confraria de Pescadors de Vinaròs, Jaime Federico, amb el qual han abordat els principals problemes pels quals travessa el sector, que en bona part estan relacionats amb el reglament sobre la gestió de la Unió Europea, que en la pràctica es tradueix en una reducció significativa dels dies en què es permet que les embarcacions puguen eixir a pescar.

El secretari de la confraria també ha plantejat la possibilitat que la Diputació atorgue ajudes per a la recollida de plàstics en la mar. Els diputats han pres nota d’aquesta petició i han explicat que des de l’àrea de Sostenibilitat s’ha aconseguit un acord amb la Federació Provincial de Confraries de Pescadors de Castelló per a aquesta comesa, que comporta una subvenció de 20.000 euros.

▸ Cooperatives
Els diputats Pérez i Ibáñez també han visitat la localitat de Càlig, on al costat de l’alcaldessa, Ernestina Borrás, i la diputada provincial del Baix Maestrat, Ruth Sanz, han visitat les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola La Unió de Càlig, on han sigut rebuts pel seu gerent, Víctor Anglés, qui ha explicat es tracta d’una agrupació de 256 cooperativistes, que gestiona collites de garrofa, ametla, olives i cítrics. En l’última campanya es van comercialitzar set milions de quilos de taronges i mandarines, dos milions i mig de garrofes, milió i mig d’olives i cent mil quilos d’ametla.

A més de la seu de la cooperativa, els diputats també han visitat la planta per a de recent creació de la cooperativa, en la qual s’ha habilitat un molí d’olives de recent creació.

Directe