Diputació insta al Govern a declarar “zona catastròfica” a Vinaròs i Càlig

També sol·liciten l’activació d’ajudes directes per a aquests municipis afectats per les pluges

El ple de la Diputació corresponent al mes d’agost ha procedit a l’aprovació d’una declaració institucional secundada per tots el grups i llegida pel president José Martí en la qual s’insta el Govern d’Espanya a declarar Zona Greument afectada per Emergències de Protecció Civil als municipis més afectats pels episodis meteorològics ocorreguts en durant l’estiu, especialment Benicàssim, Vinaròs i Càlig. En el text també se sol·licita una línia d’ajudes o actuacions directes del Govern d’Espanya i la Generalitat per a aquests municipis, així com ajudes fiscals en l’IBI de les parcel·les cultivades i les construccions lligades a aquestes. El text fa referència als danys causats per la forta calamarsada del 31 de juliol a Benicarló, Càlig, Peníscola, Vinaròs, Almassora, Castelló, Vila-real i Borriana. Finalment, s’insta la concessió d’ajudes urgents per part de la pròpia Diputació als municipis que van registrar els danys materials més importants.

El president ha procedit igualment a la lectura d’una segona declaració institucional consensuada per tots els grups en la qual es demana al Govern d’Espanya que pose en marxa mesures per a eliminar el deute que les entitats locals han contret amb la Hisenda Pública de manera automàtica per la liquidació negativa de la participació en els ingressos de l’Estat corresponents a l’any 2020, a causa de la pandèmia de la covid-19. Si finalment aquest decisió no es portara a efecte, el text proposa que el Govern ajorne dos anys la devolució del deute i possibilite el pagament de la mateixa en 120 mensualitats (deu anys), ampliables a 120 si existiren problemes de liquiditat.

Al començament de la sessió, el president Martí va sol·licitar la celebració d’un minut de silenci en record de les dues persones mortes en l’ensulsiada d’un edifici a Peníscola durant l’estiu, en senyal de duel per les defuncions registrades per la Covid-19 i com a respectuós homenatge a l’assessor de Compromís en la Diputació, Joan Antoni Ginés, mort de manera sobtada durant el període vacacional. El president va agrair al Consorci Provincial de Bombers la labor desarrolada al juliol i agost per a fer front a les emergències causades per l’al·ludida ensulsiada, així com pels incendis i inundacions.

La sessió plenària s’ha interromput a les 13.00 hores perquè les persones participants i assistents pogueren baixar a la plaça dels Aules a secundar el minut de silenci convocat amb motiu de l’últim assassinat masclista ocorregut a la Vila Joiosa.

També hi ha hagut acord plenari per a aprovació d’una moció presentada pel principal grup de l’oposició i esmenada per la majoria de Partit Socialista i Compromís, en la qual se sol·licita al fet que la Diputació inste a la Generalitat que intercedisca per a la signatura dels convenis necessaris amb els clubs de caçadors perquè aquests puguen actuar de manera legal i eficient en la gestió d’espècies cinegètiques, així com col·laborar amb mitjans ténicos, humans i econòmics per al control de la superpoblació d’espècies, fonamentalment de conill i senglar.

Sessió plenària ordinària corresponent al mes d´Agost de 2021

En l’esmena presentada per l’equip de govern també s’insta a treballar amb els vedats i la federació de caça a reforçar la funció de conservació mediambiental i al suport amb mesures de caràcter tècnic i econòmic que eviten l’abandó de cultius que puguen ocasionar un major descontrol d’espècies cinegètiques.

Directe