El PSPV-PSOE de Peníscola presenta una moció en defensa del sector pesquer mediterrani

Sol·liciten la implicació de les diferents institucions per a afavorir el correcte desenvolupament de la pesca

Isabel Esbrí

El PSPV-PSOE de Peníscola presenta una moció en defensa del sector pesquer mediterrani en la qual es fan diverses propostes per tal de modernitzar les gestions i les embarcacions així com de garantir la sostenibilitat de les seues labors. La portaveu socialista, Isabel Esbrí, sol·licita la implicació de les diferents institucions per a afavorir el correcte desenvolupament d’esta activitat. “La pesca és un pilar fonamental de l’economia dels nostres territoris marítims mediterranis i sustenta un ric i complex sistema socioeconòmic, cultural i ecològic únic que proporciona identitat als nostres municipis costaners”, assegura la portaveu socialista.

Després de la crisi patida pel sector el 1990, des d’Europa s’ha tractat de reconduir el sistema cap a la sostenibilitat amb l’adopció d’un reglament europeu sobre gestió de la pesca demersal en el Mediterrani occidental en 2019. “Malgrat estes aparents bones intencions, i després de prop de dos anys d’aplicació, el grup municipal socialista constatem, amb alarma, com, contra tota lògica, la continuïtat de la pesca i el seu sector al Mediterrani es troben hui dia més compromesos que mai. Afectant d’una manera directa al desenvolupament econòmic dels nostres pobles i ciutats”, es lamenta Isabel Esbrí.

Tenint en compte que “el sistema pesquer mediterrani constitueix un tot coherent i interconnectat, el PSPV-PSOE de Peníscola proposa l’elaboració d’un Pla Global de Viabilitat de la Pesca Mediterrània amb l’objectiu d’abordar de forma unificada la gestió de les diferents modalitats i l’ordenació de la flota i la comercialització, entre d’altres”, explica Esbrí. En la moció presentada pels socialistes també es contempla: la reforma de l’Ordre Ministerial que regula l’assignació de les jornades de pesca per tal que les limitacions d’esforç atenguen a la viabilitat socioeconòmica mínima i no depassen mai el llindar i la revisió de la normativa sobre la motorització, ja que, asseguren, la flota pesquera està obsoleta i els mecanismes de certificació i inspecció de la mateixa s’han vist àmpliament superats per la realitat industrial, tecnològica i sectorial.

A més, el Grup Municipal Socialista demana la reforma del Reglament europeu sobre gestió de la pesca demersal en el Mediterrani occidental. La seua portaveu assegura que “l’objectiu d’aconseguir el nivell del rendiment màxim sostenible (RMS) en 2025 és, sens dubte, irrealitzable perquè implica unes reduccions de mortalitat pesquera que en el curt termini previst són incompatibles amb la sostenibilitat socioeconòmica del sector”. Per tant, afig, “cal que el Govern d’Espanya lidere en les instàncies europees un procés de reforma del reglament que postergue, com a mínim, fins a 2030 l’obligatorietat de la consecució de l’objectiu del RMS”.

“Es tracta d’una problemàtica que ens afecta a tots i a totes, per tant, és necessària una acció conjunta entre les diverses institucions locals, autonòmiques, estatals i europees per tal de salvar el sector pesquer mediterrani i adaptar-lo a les exigències econòmiques i ambientals actuals”, conclou Isabel Esbrí.

Directe