Diputació destinarà 300.000 euros a la transparència dels ajuntaments

S'anuncia discriminació positiva a favor de les localitats amb menor població

Els diputats Xaro Miralles i Jesús Huguet

La Diputació de Castelló activarà una línia d’ajudes dotada amb 300.000 euros perquè els ajuntaments de la província puguen seguir avançat en matèria de transparència, participació, rendició de comptes, dades obertes, ètica i bon govern. Encara que es tracta d’una mesura dirigida al conjunt dels municipis, s’aplicarà una discriminació positiva poblacional a favor dels municipis més xicotets, en atenció a les seues dificultats pressupostàries.

Per a facilitar l’accés a aquestes subvencions, la institució provincial posa a la disposició dels ajuntaments l’Observatori de Govern Obert Municipal, una eina en línia desenvolupada pel Servei d’Administració i Innovació Pública de la Diputació de Castelló (https://gobiernoabiertomunicipal.dipcas.es), que permetrà que els 135 municipis realitzen una autoavaluació. Els sol·licitants obtindran un diagnòstic que els permetrà comparar-se amb altres ajuntaments de similar grandària, avaluar les seues mancances i realitzar projectes de millora. Per a accedir a aquest portal els ajuntaments només hauran de sol·licitar la seua activació.

És un anunci que han realitzat avui la diputada de Participació i Transparència, Xaro Miralles, i el diputat de Concertació amb els Ajuntaments, Ximo Huguet, en el transcurs d’una roda de premsa en la qual s’ha explicat que la línia d’ajudes que habilitarà la Diputació consta de 300.000 euros, dels quals la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica aporta 200.000 euros i la Diputació 100.000 euros. El cinquanta per cent es destinarà a iniciatives de participació ciutadana i el cinquanta per restant a projectes de transparència i bon govern.

El test avaluarà sis tipus diferents d’indicadors: administració electrònica, transparència, participació, dades obertes, ètiques públiques i Objectius de Desenvolupament Sostenibles.

La diputada de Participació i Transparència ha explicat que fer ús de l’Observatori de Govern Obert Municipal “no és una condició necessària i suficient per a accedir a les ajudes, perquè caldrà complir les bases que es trauran, però resultarà de molta utilitat perquè els ajuntaments sàpien com actuar”.

Per part seua, el diputat de Concertació, ha declarat que “encara que s’aplicarà una discriminació poblacional per a afavorir als ajuntaments més xicotets, les ajudes estan obertes per als 135 municipis de la província de Castelló”.

Directe