“Hem d’evitar recórrer a un nou confinament domiciliari”

El president Pedro Sánchez assegura que "venen mesos molt durs"

“Hem d’evitar recórrer a un nou confinament domiciliari”

Pedro Sánchez ha comparegut aquest divendres davant dels mitjans de comunicació per manifestar que Espanya i tota Europa tenen l’obligació d’aplicar noves mesures o endurir les existents per a frenar la transmissió del coronavirus. En el cas d’Espanya, el cap de l’Executiu ha ha recordat que la xifra oficial de contagiats ha ascendit aquesta setmana a un milió i que els estudis de seroprevalença realitzats indiquen que el nombre real de persones que han estat infectades supera els tres milions.

A més, s’ha duplicat la xifra de casos notificats en 24 hores respecte al pitjor dia de la primera ona, si bé les xifres d’hospitalitzats i morts són inferiors a les de llavors perquè s’ha passat de fer 30.000 PCR diàries en les primeres setmanes a més de 100.000 en l’actualitat. “La primera setmana d’octubre aconseguim un rècord de més de 800.000 proves diagnòstiques d’infecció activa”, ha dit el president.

Pedro Sánchez ha indicat que l’arribada del fred i la incidència de les malalties respiratòries estacionals com la grip conformen un context propici per a propagar l’epidèmia i tornar a tensionar el sistema sanitari, per la qual cosa les comunitats autònomes han fet un esforç per a adoptar mesures suplementàries amb la finalitat de frenar els contagis.

No obstant això, el president ha recalcat que la difusió del virus no ha desaparegut, per la qual cosa l’objectiu és intensificar les accions per a doblegar junts la segona corba: “La situació és greu. I entre tots, hem d’actuar amb determinació, amb la màxima disciplina social i la necessària i imprescindible unitat. Protegint la salut pública de tots i units tots enfront del virus”.

Evitar un
nou confinament

Sánchez ha argumentat que la situació no és comparable a la viscuda el 14 de març, que va obligar a decretar un confinament domiciliari general, i “podem aconseguir detenir la transmissió del virus sense detenir la vida” i amb menys sacrificis perquè en la segona ona estem molt millor preparats: fem més proves, el sistema sanitari té més material i la societat coneix les vies de transmissió.

En aquest sentit, ha manifestat que ni el Govern, ni les comunitats autònomes ni els ajuntaments tenen gens d’interès a imposar més limitacions que les imprescindibles per a evitar la propagació de la pandèmia: “Volem i hem d’evitar costi el que costi recórrer a un nou confinament domiciliari com el que vivim durant setmanes a la primavera”.

Compareixença íntegra del president del govern Pedro Sánchez

Quatre nivells d’alerta per
territoris i mesures proporcionals

El president ha valorat positivament tant el treball realitzat per les comunitats i ciutats autònomes com l’acord aconseguit ahir pel ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, en el qual participen al costat del Ministeri de Sanitat, i que ha permès establir nivells de risc, segons la situació concreta de cada territori a cada moment, i mesures concordes amb cadascun d’ells.

En concret, s’han definit quatre nivells de risc: baix, mitjà, alt o extrem, en funció de diversos indicadors tècnics. El primer d’aquests marcadors és el nombre de casos detectats per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. Així, una ràtio de menys de 25 casos serà risc baix i per damunt, risc mitjà. Una incidència de 150 casos es considerarà risc alt i, si supera els 250 casos per cada 100.000 habitants, extrem. Els nivells dels últims 7 dies, la incidència específica en els majors de 65 anys, el nivell de positivitat de les proves i el percentatge de casos amb traçabilitat, és a dir, que es conegui exactament quin és l’origen de la infecció, seran també tinguts en compte.

El segon indicador serà el grau d’ocupació dels serveis hospitalaris i també dels llits UCI. Es considerarà risc molt alt si el nombre de llits ocupats per pacients de COVID supera el 15% en hospitalització global i el 25% en el cas dels llits d’UCI.

Segons la situació de cada territori en aquest “semàfor” d’alertes -com l’ha denominat Sánchez- s’adoptaran les unes o les altres mesures, que podran anar des de la reducció proporcional d’aforaments i reunions en els nivells baix i mitjà de risc fins a la suspensió d’activitats no essencials en el nivell alt. Quan un territori aconsegueixi el nivell 4 o extrem, es podrà, per exemple, sol·licitar la declaració de l’Estat d’Alarma. Cada comunitat i ciutat autònoma decidirà quines mesures adopta i quan, i ho posarà prèviament en coneixement del Ministeri de Sanitat.

Sánchez ha plantejat “un repte col·lectiu” per a les pròximes setmanes: aconseguir que la incidència acumulada actual, de 348 casos per cada 100.000 habitants, es rebaixi als 25 casos per 100.000 habitants.

Per a aconseguir-ho, ha apel·lat, a més de la mobilització coordinada de les administracions públiques, a la col·laboració de la ciutadania: “Podem tornar a contenir al virus si tots cooperem, amb resistència, amb disciplina social, amb esperit d’equip i amb moral de victòria”.

Precisament, el cap de l’Executiu traslladarà el dilluns aquest missatge de coordinació i unitat en la XXIII Conferència de Presidents, que comptarà amb l’assistència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i abordarà la mobilització de 140.000 milions d’euros del fons de recuperació.

Directe