“A finals de juny estaríem en la nova normalitat”

La desescalada es farà en tres fases, de mínim 15 dies cadascuna i depenent de la província

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha explicat aquest dimarts el pla per a la transició cap a una nova normalitat adquireix plena actualitat i ha sigut aprovat en el Consell de Ministres. Aquesta fase de transició es divideix en quatre fases, la de preparació, la inicial, la intermèdia i l’avançada. Cada fase durarà dues setmanes perquè és el temps d’incubació del coronavirus i es farà per illes i províncies. “A la fi de juny estaríem en la nova normalitat”, ha explicat.

▸ Fase 0
⌙ Preparació de la transició en la qual ja ens trobem.
⌙ A més de les mesures d’alleujament comú com la dels menors o la projectada per al 2 de maig. S’obriran xicotetes escletxes d’activitat econòmica. S’obriran locals o establiments amb cita prèvia per als clients, com ara restaurants on agafar plats preparats per a menjar a casa, però en cap cap es podrà consumir als locals.

▸ Fase 1
⌙ Fase inicial
⌙ Es permetrà en cada província l’inici parcial de certes activitats. Petit i xicotet comerç, com ara bars amb servei a les terrasses al 30% de la seua capacitat i hotels amb restriccions de contacte entre persones. Es permetrà 1/3 de l’aforament en llocs de culte. Obertura de locals amb un horari preferent per a majors de 65 anys.

▸ Fase 2
⌙ Intermèdia
⌙ Si es compleixen els marcadors estipulats s’obrirà l’espai interior dels locals. Els llocs de culte, cinema o teatre limitaran aforament al 50%.

▸ Fase 3
⌙ Avançada
⌙ L’última una vegada es complisquen els marcadors, amb una flexibilitació més gran, tot i que es recomanarà l’ús de màscares al carrer per a tots.

Compareixença íntegra del president del govern, Pedro Sánchez

Sánchez ha puntualitzat que “no hi haurà mobilitat entre províncies o illes fins a aconseguir la normalitat”, és a dir, com a mínim fins a finals de juny en el millor dels casos, ja que cadascuna d’aquestes fases durarà un mínim de 15 dies. La desescalada serà per territoris i s’avançarà a diferent velocitat segons els casos.

“Aquesta asimetria ens permet adaptar-nos millor a cada situació. La desescalada ha de ser coordinada, és a dir, es regirà per unes mateixes regles a pesar que s’apliquen a espais diferents en el territori”. El president afegeix que “Sanitat assumirà les condicions que siguen necessàries per a anar recuperant l’activitat social i professional. Això no suposa que les decisions siguen uniformes en tot el territori nacional; al contrari, serà a diferents velocitats en funció del territori”.

“No n’hi ha prou amb tancar-nos després dels murs de la nostra llar i renunciar a eixir a l’exterior. Això ja hem demostrat que podem fer-ho, amb una actitud exemplar. Ara toca el més difícil, el més complex, seguir cada minut les regles d’activitat social, de mobilitat”. I afig: “Els protocols de desescalada han sigut elaborats amb les recomanacions dels experts”, apunta Sánchez. “Els protagonistes d’aquesta etapa són els ciutadans, tots i cadascun de nosaltres. Iniciarem això sense un GPS precís que ens guie, perquè no existeix”, per això aquest pla és “flexible” i “adaptatiu”, diu.

La Comunitat Valenciana
estaria al capdavant
de la desescalada

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va assegurar diumenge que les dades de l’evolució de la pandèmia de COVID-19 en el territori valencià permeten assegurar que el País valencià estarà en condicions de complir amb els criteris fixats pel Govern per a l’inici de la desescalada. Ho va fer diumenge després de la setena reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents de les comunitats autònomes per a abordar l’evolució de l’actual crisi i les actuacions futures en la lluita contra la pandèmia.
Puig ha assenyalat que en els pròxims dies es podran complir amb els quatre requisits establerts per l’Executiu central per al començament de la desescalada.

Tal com ha exposat Puig, en les dues últimes setmanes no s’han detectat casos positius en 337 municipis valencians, la qual cosa representa el 62% del total. A més, les altes continuen augmentant, atès que en 12 dies el nombre total de persones curades s’ha duplicat, i en 15 dies, gairebé s’ha triplicat. A més, la incidència de contagis per 100.000 habitants segueix sent molt baixa i la valenciana es situa la quinta de les 17 autonomies.

Horaris en els passejos
des del dissabte

L’Executiu es planteja fixar horaris per als passejos a partir del dissabte, per a fer compatible l’eixida amb els menors, permesa des d’aquest passat diumenge, amb fer esport o passejar, que es podrà fer a partir del 2 de maig.

Directe