La neu ja va desapareixent dels nostres pobles

A La Mata, Olocau del Rei, Todolella, Vallibona i Xiva

La neu continua sent noticia a tots els pobles de Els Ports. Encara que el cap de setmana i el bon temps que ens ha portat ha fos gran part de la nevada, els efectes de Glòria continuen estant presents sobretot en infraestructures, carrers i el record dels veïns dels pobles més menuts.

A Xiva durant els primers dies de la nevada els subministraments d’aigua i electricitat van fallar, encara així, els veïns més majors asseguren que nevada com aquesta ja havien vist fa molts anys, encara que esta l’han viscut d’altra manera per la dependència d’electricitat que actualment tenim a les cases.

La neu ha caisat algun desprendiment prop de la carretera de Xiva, ràpidament solucionat per les maquinaries. La carretera també ha estat prou neta, i els carrers lliures de neu en certa mesura gràcies al treball dels veïns. A Xiva no han tingut que lamentar grans destrosses materials com en altres pobles.

Olocau trau la neu
a camionades

En canvi, a Olocau sí van haver afonaments de granges i dificultat per accedir a elles durant pràcticament tota la setmana passada. A partir de dijous, amb l’arribada de la calma, els veïns d’Olocau van preparar un gran dispositiu de neteja en la que totes les màquines particulars del poble es van ficar a treballar per llevar tota la neu dels carrers i traslladar-la en camions a les afores a un antic parc d’escombraries.

El quasi metre de neu que ha caigut a Olocau ja no es pot apreciar en un poble en esplanades despejades, places d’aparcament i carrers nets per si sorgira qualsevol incidència. Gràcies a la xarxa subterrànea de suministrament que compta Olocau, el poble ha comptat amb telefonia i electricitat durant tot el temporal. A més, la localitat també ha comptat amb un metge i una infermera 24h. gràcies al dispositiu sanitari especial de nevades.

A la Mata este cap de setmana el poble es va omplir per celebrar Sant Antoni. Gràcies al treball de tot el veïnat s’han pogut netejar gran part dels carrers, encara que també apareixen les veus crítiques que demanen a les institucions major solvència en el dispositiu de nevades.

A Vallibona obrir la carretera en temporals de neu sempre és un problema. A més, el temporal ha portat grans destrosses en la vegetació del seu terme municipal, perdent centenars d’arbres, que molts d’ells, van col·lapsar les principals vies de comunicació del poble.

Talls de llum de vuit
hores a Vallibona

Vallibona va estar 8 hores sense llum, un dels principals problemes que va portar Glòria. Encara així, els veïns estan molt agraïts del treball fet des de les institucions, que dintre de les seues possibil·litats han estat molt efectives en la neteja de carreteres.

A Vallibona un dels principals problemes que pot portar el temporal és el riu, ja que si sobrepassa el pont, com va passar durant dos dies de la setmana passada, el poble es queda incomunicat per una de les vies d’accés, podent únicament eixir per la serra.

La Todolella també comença a recuperar-se de la gran nevada. La calma ja es pot respirar pels carrers del poble, encara perillosos per les gleves de neu que es desprenen dels teulats de nova construcció. Ara, la nostra comarca comença a retornar a la normalitat amb carreteres netes, suministraments sense talls, la rutina escolar i sanitaria… A més de comptar amb espectaculars estampes de postal on els blancs paisatges de la nostra comarca son els protagonistes.

Directe