La Comunitat Valenciana rebrà “les inversions que li corresponen, governe qui governe”

Ximo Puig valora que el Senat ha aprovat la Reforma de l'Estatut amb un finançament més just per als valencians

El ple del Senat ha aprovat a Madrid la reforma de l’Estatut de LA Comunitat Valenciana que inclou que les inversions a la comunitat han de ser equivalents al seu pes demogràfic en el conjunt de l’Estat. El text ha rebut el suport de tots els grups parlamentaris a excepció de Ciutadans, que s’ha abstingut en la votació.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que suposa un “pas decisiu” perquè la Comunitat Valenciana rebi “les inversions que li corresponen, governe qui governe”.

Així s’ha pronunciat el cap del Consell després de mantenir en la Cambra alta una reunió amb diputats i senadors valencians.

Un procés de 8 anys

El procés s’ha allargat més de vuit anys, pel bloqueig del nou marc en el mandat del Partit Popular. El president ha agraït l’acord aconseguit pel conjunt de les forces polítiques, que demostra que “hi ha espais de trobada fonamentals per a aprofundir en l’autogovern i en la democràcia”.

Un dels aspectes en els quals s’avança amb aquesta reforma, és la “cogestió” entre l’Estat i les comunitats autònomes. En aquest sentit, ha reivindicat la importància que “hi haja un Estat realment autonòmic en el qual existesca un compromís de les institucions a favor de la ciutadania”.

D’altra banda, Ximo Puig ha lamentat que no hagen tirat endavant els Pressupostos Generals de l’Estat elaborats pel Govern de Pedro Sánchez, que ja contemplaven aquesta millora en el pressupost tenint en compte els habitants.

Ara el text aprovat anirà a les Corts, probablement la setmana que ve, després de la qual cosa “torna a la presidència del Senat”, ja per a la seua publicació. Per tant, el nou Estatut estarà publicat abans de la dissolució de les Corts Generals.

Directe