S’anuncia que el Govern ha decidit segellar de manera definitiva el Castor

El desmantellament se subordinarà als resultats d'un estudi ara en licitació

Una imatge d'arxiu del Castor

a ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anunciat aquest dimarts al Senat que el Govern ha decidit segellar de manera definitiva els pous del dipòsit de gas Castor.

La voluntat de l’Executiu és desmantellar posteriorment les instal·lacions, tant les submarines com les situades sobre la superfície, però aquesta decisió se subordinarà als resultats d’un estudi que està en fase de licitació. La ministra no ha posat dates, atès que primer el Consell de Ministres haurà d’aprovar formalment que la instal·lació passa a ser inoperativa. Fins ara legalment l’emmagatzematge sol estava en hibernació, després dels terratrèmols causats en les costes de Tarragona i Castelló.

Actualment els pous tenen un segellat temporal amb taps provisionals la vida dels quals en condicions de seguretat s’estima en quatre anys. Atès que es van instal·lar al març del 2016, haurien de renovar-se cap al 2020.

Terratrèmols més greus

Segons la ministra, “no té sentit mantenir la situació provisional” perquè comportaria un cost innecessari, en considerar-se inviable la prolongació de vida no es considera viable atès que l’ús futur de la instal·lació és inviable, sobretot per dues raons: podria provocar sismes superiors als registrats anteriorment (grau 4) i no és necessari per al sistema gasista. Si ara es tornés a fer la planificació de futures *insfraestructuras, el “Castor no estaria inclòs”, ha afirmat.

El mètode pel qual se segellaran els pous de manera definitiva està bastant definit a partir dels estudis duts a terme per *Enagás. Els taps provisionals se substituiran per uns definitius de formigó. El cost de l’operació s’estima en uns 60 milions d’euros. La decisió definitiva sobre el desmantellament se subordina als resultats de l’estudi perquè “té alguns riscos que cal avaluar”, segons ha dita la Ministra.

Directe