La història de Els Ports Ràdio en tres “pegatines”

Les ràdios s’han trencat el cap en crear imatges de les seues emissores per tal d’aconseguir una més fàcil identificació

La història de Els Ports Ràdio en tres “pegatines”

Tots sabem que la ràdio es forma a base de paraules, música, sorolls ó també silencis, però és difícil que al pensar en la paraula “ràdio” ens vinguen imatges al cap. O sí que ens en ve alguna? Potser aquells que solen engegar-la al cotxe associen la ràdio amb el seu vehicle; altres se’n recordaran del despertador que cada matí els dóna el “bon dia”; altres tants a ben segur que tenen algun aparell receptor que els han regalat o que els agrada especialment i el recreen mentalment… Però des de ja fa dècades les ràdios s’han vingut trencant el cap en crear imatges de les seues emissores per tal d’aconseguir una més fàcil identificació.

I a l’hora de començar a crear Els Ports Ràdio, allà a mitjans de la dècada dels 80, calia pensar en aparells tècnics que feren possible l’emissió, en buscar locutors que conduiren els programes, un local on possar-ho tot… i una imatge de la nova estació radiofònica. Així va nàixer el primer logotip de la ràdio comarcal, fet de forma més que artesana en una època en la que els ordinadors encara formaven part de la ciència-ficció.

Aquell primer logotip, del que molts encara conserven alguna que altra pegatina enganxada en els llocs més inverosímils, volia destacar que es tractava de l’emissora de la comarca, pel que ELS PORTS apareixia en grans lletres a pesar de que l’emissió en un primer moment només aplegava al casc urbà morellà. Un gran micròfon de color roig completava la imatge gràfica de Els Ports Ràdio amb uns colors que anaven a identificar-la durant uns quants anys. En aquell moment encara no figurava el 89.0, perquè l’emissora en els seus inicis va tindre un altre dial diferent del que ja pocs ens recodem, però que indubtablement va marcar una època en la història de la comunicació a la comarca.

Perquè, poc després, arrancava la dècada dels 90, els temps canviaven -i també les modes- i calia reflexar-ho en una ràdio que sempre ha volgut estar al dia. Mantenint els colors que la van veure nàixer -groc, roig i blau-, Els Ports Ràdio s’adaptava als temps preolímpics amb una nova imatge on ja apareixia el 89.0 que seria definitiu. S’imprimien milers de pegatines que també han quedat en el record, en alguna carpeta vella, en alguna paret o fins i tot en més d’un capçal de llit d’algún jove adolescent que ja no ho és tant. De nou, els ordinadors encara no formaven part de la nostra vida quotidiana i el logotip es va fer d’una forma més que artesanal -una vegada més- a la imprempta de Ricardo Querol.

Els temps continuaven canviant -no paren mai!- i Els Ports Ràdio sempre ha volgut estar al dia en quan a imatge es refereix, sent una de les empreses de la comarca que més cuiden aquest aspecte. L’any 1992 s’estrenava la imatge que encara avui es manté: un logotip modern i que està aguantant molt bé el pas dels anys -i les dècades-. El blau i el groc es fusionaven convertint-se en verd, mentre que el punt vermell s’arrodonia i servia per a ser el punt d’inici de les ones radiofòniques que cada cop arribaven més lluny. Eixe ha segut el logotip de la nova era de la ràdio comarcal: la imatge del pas a la cadena SER, de l’arribada dels ordinadors, la d’internet… i ahí comença una altra història… que potser els contarem un altre dia.

Directe