“Al juny, l’estiu no és lluny”

La sequera continua sent la principal nota meteorològica de les darreres setmanes de primavera. Foto: Alba Segura

“Al juny, l’estiu no és lluny”

Sembla que les temperatures van amunt i la calor s’està instal·lant poc a poc a la comarca dels Ports. Cosa que no vol dir que vinga una regirada d’un dia per a l’altre i torne a baixar el termòmetre de forma dràstica. Ja sabem com les gasta l’oratge a terres com la nostra i de lo ràpidament que poden canviar les situacions.

De manera progressiva el termòmetre ha anat pujant als darrers set dies. Ho va fer de forma molt notable el passat diumenge 26 de maig, marcant-se la màxima de 30,1 al municipi de Sorita. Una jornada en la que també va destacar els registre de 29,2 graus a Forcall, de 28,3 a Todolella i de 27 graus a pobles com La Mata, Olocau o Herbers. Calor pràcticament d’estiu en aquest tram final del cinquè mes de l’any 2024. Les precipitacions tornen a escassejar bastant a la nostra zona després de ploure la setmana anterior. Les muntanyes amb pins i carrasques amb un color marró i fosc evidencien sense cap tipus de dubte la difícil situació hídrica que estem patint. A molts municipis de la comarca dels Ports les pluges de la setmana passada van suposar una millora insignificant de la situació mentre que en el cas de Vallibona, les pluges han contribuït a que no siga necessari el transport d’aigua en cubes.

Una situació que cada vegada resulta més complicada i insoportable amb una baixa quantitat de pluja arreplegada en l’any 2024 i entrant en un mes sempre perillós com és el de juny. El seu perill principal és que pot mostrar la seua cara més estival i deixar altes temperatures i temps calorós. Juny poques vegades és dels mesos amb major pluviometria als Ports.

La predicció
de Lorenzo Boix

HASTA EL 40 DE MAYO… Després dels dies de calor amb què vam finalitzar maig, pareix que el refranyer una vegada més tindrà alguna cosa de raó i començarem juny amb un cap de setmana en mínimes fresques (entre els 6 i 10 graus en general) i màximes entre els 14-18, tant dissabte com diumenge. Dissabte amb sol i núvols, que de vesprada seran més abundants i poden deixar algun ruixat o tronada, però en principi coses locals i no massa importants. Pareix que diumenge tindríem més sol i en principi sense precipitacions.

La setmana començara encara amb mínimes fresques el dilluns, però que ja pujaran 2-3 graus, així com les màximes, que ja rondaran (o superaran en zones fondes) els 20 graus. A partir de dimarts ja recuperarem temperatures més normals del temps, amb mínimes entre els 10-15 graus i màximes entre els 21-25, per a tornar a tindre calor podríem dir d’estiu a partir de meitat setmana, amb valors que podrien tocar els 30 graus en zones fondes ja el mateix dimecres i possiblement els dies posteriors.

Dilluns de vesprada pot créixer alguna nuvolada, que no es descarte que puga deixar algun ruixat, però coses aïllades i de poca entitat. Els altres dies de la setmana, en principi, estabilitat.

Directe