“Els treballadors no són els culpables”, denuncien pels 10 anys del tancament de Canal 9

La plantilla d’À Punt i extreballadors de RTVV s’han concentratper a recordar l’episodi i advertir que no permetran que es torne a repetir

Les treballadores i treballadors d’À Punt s’han concentrat al migdia al centre de producció de programes de Burjassot en record pel tancament de RTVV, l’anterior radiotelevisió pública valenciana, del que es compleix una dècada. La plantilla ha guardat un minut de silenci a les 12:19, l’hora exacta de apagada a negre de la televisió pública, en execució de l’orde de l’expresident de la Generalitat Alberto Fabra.

Desenes d’extreballadors de RTVV s’han sumat a la convocatòria dels comitès d’empresa d’À Punt, que ha reivindicat la memòria d’aquella plantilla injustament difamada pels mantres amb què el PP va intentar desviar les seues responsabilitats en el tancament de l’empresa pública, que va arrossegar el sector audiovisual valencià i va portar a l’atur 5.000 persones.

“Els treballadors no són els culpables” ha sigut un dels lemes més repetits en la lectura del manifest sobre l’efemèride. Un text que ha repassat les falsedats que acompanyaren el tancament i els autèntics perquès del deute que va afonar l’empresa, derivat de la falta d’aportacions directes de la Generalitat durant anys i d’una gestió antiprofessional centrada en els favors, els interessos polítics i la manipulació informativa. El tancament, han recordat els portaveus dels comités d’empresa d’À Punt, va trencar el pas a una plantilla que havia dit prou i que “suposava un obstacle” per al projecte de negoci privat que s’havia dissenyat per a després de “l’ERO bananero” a què es va sotmetre la plantilla. Un expedient d’ocupació que el TSJCV va declarar il·legal per opacitat i falta de criteris objectius.

Els comités d’empresa d’À Punt, liderats per Antonio Villareal (Intersindical) a la SAMC i per Ana Santamaría (CCOO-PV) a la CVMC, han insistit en la necessitat de recordar la part més negra de la història de RTVV per evitar que es torne a repetir.Villareal i Santamaría han advertit de novetats preocupants en l’horitzó d’À Punt per part del nou Consell, com les de maniobres per a assegurar el control polític o la primera retallada en el pressupost. Moviments sobre els quals han advertit que els comités d’empresa estaran vigilants per informar una plantilla que no permetrà un nou desastre.

El pronunciament ha acabat amb la reivindicació habitual de la plantilla de l’antiga RTVV que han recuperat les treballadores i treballadors d’À Punt: “Radiotelevisió pública sempre. En valencià, de qualitat i fora del control polític”.

La concentració a la façana principal d’À Punt és un dels tres actes organitzats per a recordar l’efemèride. En la vesprada dilluns, els sindicats es van concentrar a les portes del Palau de la Generalitat, coincidint amb l’orde de tancament, en una protesta convocada per Intersindical, CCOO-PV, UGT-PV, CSIF i Acció Cultural del País Valencià.

L’auditori del Jardí Botànic acull a les 19 hores d’aquest 29N, l’acte central commemoratiu. Una taula redona que repassarà el traumàtic episodi i les seues implicacions i doloroses conseqüències. Hi participen l’exdirectora de Ràdio 9 Rosa Solbes, l’exdiputat de les Corts Ignacio Blanco, la cap de Documentació de RTVV i de l’IVC, Lola Alfonso, l’exdirector de la plataforma de productores ATRAU Luis Lizarán i la metgessa Vicenta Alborch.

Modera el debat Reis Juan, l’expresidenta de la plataforma d’extreballadors de RTVV Mildenou, en un acte obert a la participació ciutadana i amb música en directe a càrrec de de J.S. Chapi i el grup de percussió Amores.

Directe