S’alliberen tres nous joves trencalossos al Parc Natural de la Tinença

Es tracta de dues femelles i un mascle nascuts aquest mateix any

La Conselleria de Transició Ecològica ha introduït tres nous exemplars de trencalossos (Gypaetus barbatus) a l’entorn del Parc Natural de la Tinença de Benifassà, en el marc d’un projecte en col·laboració amb el Ministeri per a la Transició Ecològica, els governs autonòmics d’Aragó i Catalunya i la Vulture Conservation Foundation.

Aquest divendres s’han presentat en la pedania de Bel (Castelló) els tres nous joves trencalossos per al projecte de reintroducció de l’espècie en el Maestrazgo. A continuació, han sigut trasllats a les instal·lacions d’alliberament (hacking) del Parc Natural de la Tinença de Benifassà, gestionat per la Generalitat. A l’acte han assistit el secretari autonòmic de Transició Ecològica, Francisco Candela, i el director general de Medi natural, Julio Gómez.

Els tres exemplars són un mascle i una femella nascuts, respectivament, el 26 de febrer de 2023 i el 5 de març de 2023 en el Centre de Cria de Guadalentín (Andalusia), i una femella nascuda el 28 de febrer de 2023 en el Centre de cria RFZ de Haringsee (Àustria) i criada en el zoo de Liberec (República Txeca).

Com en anteriors ocasions en les quals s’ha reintroduït aquest ocell en la zona, dues dels noms d’aquests joves trencalossos seran triats pels alumnes del Col·legi Rural Agrupat (CRA) La Bardissa, de Rossell. Com a novetat enguany, un d’ells serà nomenat pels residents del Centre de Dia de Rosell i la Pobla de Benifassà.

En 2018 la Generalitat va posar en marxa aquest projecte conjunt de reintroducció per a retornar aquest ocell tan emblemàtic als cels del Maestrazgo. Des de llavors s’han alliberat en les instal·lacions de solta situades al Parc Natural de la Tinença de Benifassà un total d’11 individus (5 mascles i 6 femelles), dels quals encara sobreviuen 8.

Abans d’aconseguir els 4 o 5 anys d’edat, en què solen tornar a la zona on abandonen el niu, els trencalossos emprenen un viatge d’aprenentatge a partir del primer any de vida, de manera que la majoria d’individus alliberats des de 2018 encara es troben disseminats per tot el terç nord peninsular.

No obstant això, des de l’any passat ja han començat a tornar a la zona d’alliberament alguns dels majors, i tot apunta al fet que han fixat el seu territori en la Tinença. En una mica més d’un mes des de hui, que s’han traslladat al hacking, els tres nous joves iniciaran els seus vols.

Directe