Un nou dinosaure, el “Protathlitis cinctorrensis”, homenatja el Villareal

Pel centenari del grup groguet i pel títol aconseguit de l'Europa League en el 2021

Un nou dinosaure homenatja el Villarreal CF. La nova espècie ha sigut trobada a la comarca dels Ports, concretament a Cinctorres, per un grup d’Investigadors del Grup Guix de Vila-Real, de la Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat de València.

Així és el Protathlitis cinctorrensis

Es tracta d’un dinosaure únic, ja que fins ara no sabia trobat cap igual, gràcies al maxil·lar que es va trobar l’any 2015 al jaciment Anna de Cinctorres, els investigadors han pogut determinar que es tracta d’un espinosaure barioniquino basal, emparentat estretament amb el dinosaure Vallibonavenatrix, però amb algunes diferències. Per exemple, el dinosaure de Vallibona té una vela dorsal alta que el de Cinctorres no té, a més aquest últim té més dents en el maxil·lar que el Vallibonavenatrix. Així ho ha confirmat recentment, en un article, la prestigiosa revista britànica Scientific Reports, la cinquena més citada en el món en l’àrea de Ciències Multidisciplinàries.

La nova espècie que hauria viscut en la província fa 127 milions d’anys, es tractaria d’un individu d’uns 10 metres de llarg per tres d’alt, carnívor, unes dos tones de pes, amb un morro allargat proveït de nombroses dents còniques, el qual es desplaçava mitjançant les seues potes posteriors i utilitzava les seues mans per a capturar. Sent aquesta la tercera espècie de dinosaure identificada en la Formació Arcillas de Morella, pertanyent al Cretaci inferior. Una espècie clau per entendre l’origen i evolució dels dinosaures a Europa.

A l’hora de donar-li nom a la nova espècie, l’equip ha volgut homenatjar al Villareal pel seu centenari, pel títol aconseguit l’any 2021 en l’Europa League i per la seua implicació en la província i a la vegada reconéixer la bona acollida que han tingut per part dels cinctorrans i cinctorranes durant més de 20 anys de treballs al poble. Per tot això, el dinosaure s’anomena Protathlitis Cinctorrensis: Protathlitís del greg “campió”, en referència al club groguet i cinctorrensis per haver sigut descobert a Cinctorres.

Acte íntegre de presentació oficial a Vila-real de la nova espècie de dinosaure, el Protathlitis cinctorrensis

Des del Villareal CF han mostrat el seu màxim agraïment, al grup d’investigadors, per aquest homenatge i també per la gran labor que realitzen. Així mateix, han creat un concurs per escollir el apodo del dinosaure. Es farà entre els col·legis de la província de 5é any de Primària que vulguen participar.

L’objectiu és fer un treball relacionat amb els dinosaures que van habitar la província i que, a més, puguen proposar 3 possibles «apodos» al dinosaure. El club triarà el nom guanyador i lliurarà un premi al col·legi corresponent.

Amb relació al descobriment dels fòssils. L’equip ha estat treballant durant vuit campanyes, l’última el 2015, moment en què es va trobar el maxil·lar que ha donat peu al nou descobriment. Actualment, s’han estudiat unes 1935 peces; així i tot, encara queden moltes per estudiar. Amb el Protathlitis Cinctorrensis, la comarca dels Ports compta ja amb quatre espècies autòctones noves les de Morella, Portell, Cinctorres i Vallibona. Amb tot l’equip d’investigadors espera poder continuar excavant i descobrint nous gèneres.

Directe