Vallibona va visitar Sant Marquet

La rogativa es va recuperar en 2007

Aquest costum s’havia perdut en 1922, però en 2007, els col·lectius Amics de Vallibona i Avinsilona van impulsar la recuperació d’aquest monument o Peiró a Sant Marquet, i amb ell es va recuperar també el costum de visitar l’indret al voltant del 25 d’abril, festa de Sant Marc.

La cita és una excusa més per ajuntar-se els veïns, aquells que aguanten el poble tot l’any i qui, encara residint a altre lloc, mantenen la casa, els lligams i l’estima pel poble, i acudeixen cada vegada que els deixa la feina.

La rogativa és curteta. Des del poble fins al prigó no es tarde massa. La processó, que encapçala la creu i les banderes de Sant Domingo, i Santa Aguada empren la pista de Rossell, i a tan sols dos quilòmetres, trobem el Prigó.

L’origen d’aquesta celebració es deu, segons recull la tradició, al fet que uns llops es van menjar un xiquet i per què no tornarà a passar es va alçar aquest monument en honor de Sant Marc Evangelista.

Entre carrasques i aromàtiques, es procedeix a la benedicció del terme.

Després es repartia pa beneït en forma de rotllo, i un traguet d’aigua, de vi o de moscatell, per emprendre, a continuació, la baixada al poble.

Directe