Els veïns d’Herbers tornen a pujar a la Tossa

És una de les muntanyes més altes de la comarca on fan pregàries per a desitjar bones collites a diferents sants i verges

En una jornada multitudinària, amb vora 150 participants, els veïns d’Herbers van tornar a fer la rogativa de la Tossa, una de les més singulars del cicle de rotllos i primes a la comarca dels Ports.

La jornada comença de matí, amb la benedicció de les rotlletes per part del capellà. Després, es puja fins la Tossa. El recorregut està ple de tradicions que s’han de complir, com posar tres creus a meitat camí per a replegar plegàries. Més a prop del final, es poden veure dos mocetons de pedra, on la rogativa para a fer un respons. La llegenda diu que ahi estan situades les tombes d’un capità carlista i la seua dona embarassada. Després de l’oració, es col·loquen noves pedres, una per al militar i dues per la dona i el xiquet.

Una vegada s’arriba a la Tossa, s’entre cantant fins al pigronet, on estan les imatges de San Macari i Santa Elena. Allí es realitzen els cants a diferents sants i Mares de Déu, mirant cada cop al poble al que pertanyen i s’entrega el rotllo, un per persona, excepte el més major i més jove de la comitiva, que reben dos.

La resta de la jornada es dedica a dinar, jugar al gat i la rata i rastrar els culs per la baixadeta. A les 5 la rogativa arriba de nou a Herbers, moment en el que es realitza l’Encuentro per aquells que no han pogut pujar a la Tossa. Es celebra una processó des de l’esglèsia amb totes les imatges i una missa. Per a finalitzar, té lloc un campionat de morra i un sopar de germanor per a tots els veïns.

Directe