Vilafranca col·labora amb la proposta educativa “Interrompre la classe”

Acollirà la segona trobada, el 3 de juny, a la Casa de Cultura

“Interrompre la classe, trobades d’educació i acció social” és una proposta formativa que naix de la mà d’Estefanía García, integrant del col·lectiu Dit a l’ull; amb l’organització de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI ) i el Museu de Belles Arts de Castelló, en la qual col·laboren també l’Ajuntament de Viver i el de Vilafranca i que tindrà lloc a partir de maig del 2023.

Amb aquesta formació es busca facilitar un espai de diàleg entre diferents professionals que treballen acompanyant persones, amb l’objectiu de poder confrontar els models actuals d’intervenció educativa i social posant en valor el seu caràcter polític. És a dir, revisant quins són els nostres posicionaments, com i des de quin lloc encarnem els nostres rols professionals.

Així que com a proposta formativa és una mica atípica, i d’ací el seu interès i desafiament, ja que més que oferir receptes i solucions per a les aules, els centres juvenils, els centres de salut, les associacions culturals, etc., es tracta més aviat d’una invitació a parar, buidar, llevar coses i interrompre els discursos apresos plens d’automatismes sobre el que ha de ser l’escola, l’acció social, les relacions que establim amb l’altre i els espais que hem d’ocupar en els nostres àmbits professionals.

Consta de 6 tallers que es realitzaran un dissabte al mes, començaran al maig i acabaran al novembre. La formació està pensada per a ser cursada al complet, ja que entre ells hi ha un fil en comú, a més de que es proposarà als participants registrar el procés i els seus aprenentatges per a poder compartir-los en acabar la formació. No obstant això, també es podrà participar en algun taller de manera puntual. L’aforament màxim de cada taller serà de 25 persones.

Des de l’organització s’ha buscat apostar per deslocalitzar les propostes culturals i formatives per a continuar teixint xarxes amb poblacions rurals de la província fomentant així la trobada de professionals que treballen des de diferents entorns.

La primera trobada tindrà lloc el 6 de maig en el Museu de Belles Arts de Castelló i estarà a càrrec d’Alfredo Hoyuelos, Doctor europeu en Filosofia i Ciències de l’Educació i tallerista de les Escoles Infantils Municipals de Pamplona el qual compartirà la seua mirada sobre la documentació que, com ell indica, suposa cura i pensament per a poder sostindre interrogants, interpel·lar-se, afectar i saber-se afectat.

La segona trobada serà el 3 de juny a la Casa de Cultura de Vilafranca. Es comptarà amb la proposta de Josep Mª Aragay (Basket Beat), integrador i educador social, musicoterapeuta especialitzat en l’ús social, educatiu, comunitari i polític de les arts, vindrà amb una proposta basada en dinàmiques de grup fent música amb pilotes de bàsquet com a instrument per a generar diàlegs al voltant del rol professional i la facilitació de grups.

La tercera trobada serà l’1 de juliol en el Museu de Belles Arts amb el Col·lectiu La Liminal que investiga i utilitza la pràctica del caminar com a eina central per a generar propostes d’anàlisis i reflexió de l’espai públic de manera col·lectiva. En aquest taller ens convidaran a fer un treball personal des del caminar col·lectiu per a revisar com ens situem en els nostres rols professionals des d’un lloc d’acompanyament i de no control.

La quarta trobada serà el 16 de setembre en el Convent de Sant Francesc de Paula-Espai Cultural de Viver amb Amador Fdez. Savater, investigador, activista, editor i “filòsof pirata”. Proposarà un taller sobre els “desordres de l’atenció”

La cinquena trobada el realitzarem el 21 d’octubre en el Museu de Belles Arts amb Marta Ricart, artista i docent en la Facultat de Belles arts de la UB i les Facultats d’Educació de la UAB, UManresa i UVic. En aquest taller ens aproximarà a altres maneres d’orientar projectes que no vagen de la idea a l’acció, sinó que partisquen de les persones i els llocs.

La sisena i última trobada serà el 18 de novembre a l’Aula de Dansa de l’UJI amb el col·lectiu Iniciativa Sexual Femenina que aborda la dansa contemporània des d’una perspectiva feminista, llibertària i antiacademicista. S’aproparan a explorar com el context corporal històric i la manera en la qual ens movem no és innocent, sinó que ve determinada per condicionaments preexistents i externs a nosaltres mateixes.

Directe