La Rogativa de Morella a Vallivana 2023 ja està en marxa

Hi haurà servei d’autobús entre Morella i el santuari per a facilitar la participació de les romeres i romers en esta tradició

La rogativa de Vallivana, en una imatge d'arxiu

Com cada primer dissabte de maig, les morellanes i morellans visitaran a la seua patrona, la marededeu de Vallivana, en la tradicional Rogativa fins al santuari. Durant dos dies, el dissabte 6 i diumenge 7 de maig, les romeres i romers recorreran els més de 20 quilòmetres que separen Morella de Vallivana amb els diferents actes tradicionals que envolten esta romeria. D’aquesta manera, es realitzen treballs de condicionament del recorregut i de coordinació del trànsit i aparcament en els punts més pròxims a la carretera N-232.

Pel que fa a la zona de la Torreta, la zona d’aparcament estarà situada al costat del casalici i la mateixa banda de la carretera N-232. L’entrador a la zona habilitada està abans d’arribar a la Torreta quan es ve des de Morella i comptarà amb una senyalització especial durant la jornada. També es podrà accedir amb el cotxe fins al Pont de la Bota, ja que estarà autoritzat per a la gent de la Rogativa. L’accés estarà habilitat per l’encreuament de Vallibona amb l’antiga N-232. Per a eixir cap a Vallivana, hi ha un accés a la nova carretera.

D’altra banda, la brigada EMERGE ha treballat en el condicionament i neteja del camí que recorrerà la romeria. La setmana passada van començar pel camí que uneix el Pont de la Bota amb Vallivana. A més, també es executen tasques per a habilitar la zona d’aparcament de la Torreta, així com l’accés en cotxe des de la carretera i a peu fins al casalici. Finalment, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica també ha portat a terme tasques de neteja al barranc de la Bota.

L’administradora de Vallivana, Lara Buj, ha destacat que “ja està tot en marxa per a visitar a la nostra patrona” i ha recordat que “el trajecte es realitzarà per camí sempre que siga possible i evitar al màxim la carretera”. També ha demanat que “les romeres i romers vagen darrere de la bandera i units al grup de la Rogativa, així com cal evitar prendre carrers alternatius”. D’altra banda, la regidora de Tradicions, Malú Blasco, ha explicat que “es podrà accedir en cotxe fins al Pont de la Bota i també aparcar al bancal del costat de la Torreta, però cal prendre precaució i seguir les indicacions dels i les agents de trànsit”. L’edil ha aprofitat també per a “animar a totes i tots a participar en la Rogativa”.

Horaris de
la Rogativa

El dissabte 6 de maig a les 8.00 hores la diana dels Gaiteros de Morella despertarà a les morellanes i morellans. A continuació, tindrà lloc la missa a la Basílica Arxiprestal fins a les 9.00 hores, quan s’iniciarà la marxa cap al santuari de Vallivana. Està previst que l’eixida a la vesprada des de la Torreta siga a les 15.30 hores.

El diumenge 7 de maig la solemne missa al santuari de Vallivana tindrà lloc a les 8.00 hores i es repartirà rotllo i xocolate. La principal novetat és que a les 9.00 hores, partirà la Rogativa de camí de tornada cap a Morella i a les 15.00 hores eixirà des de la Torreta.

Cal explicar que, hi haurà servei d’autobús per a facilitar la participació. El dissabte eixirà des de Vallivana a les 20.00 hores fins a Morella. El diumenge, partirà des de Sant Miquel a les 7.30 hores per arribar al santuari.

Directe