El programa d’À Punt “Tresors amb història” rodarà a Morella este diumenge

Cap de setmana del llibre amb el documental de Labordeta i "Els masos de Morella"

El programa d’À Punt “Tresors amb història” rodarà a Morella este diumenge

Tresors amb història, el programa de Carolina Ferre en À Punt, “arranca la tercera temporada a la recerca dels objectes que han perfilat la forma de vida dels valencians i valencianes. La filosofia del programa és, a través d’objectes dels últims 200 anys, narrar la història de la Comunitat Valenciana. El programa busca ferramentes del camp, indumentària tradicional, estris de la vida quotidiana o relacionats amb els esports o la cultura… Qualsevol objecte amb una història significativa i un valor emotiu per als propietaris i familiars”, apunten des del programa.

Carolina Ferre i el seu equip d’historiadors, format per Irene Ballester, Vicent Baydal i Joan Seguí, els experts Paco Lloret, Susi Díaz i, com a novetat, Pep Gimeno Botifarra, “visitaran deu noves localitzacions icòniques de la Comunitat Valenciana on organitzarem un gran esdeveniment i analitzarem els objectes que han marcat les nostres vides”.

Una d’aquestes gravacions serà a l’Ajuntament de Morella, el diumenge 23 d’abril i “volem convidar-vos a la localitat i a la comarca dels Ports a participar de forma activa al programa. Tresors amb història necessita la vostra ajuda per a construir l’arxiu que represente el patrimoni cultural valencià dels últims 200 anys. Els millors tresors passaran a formar part de l’exposició que organitzarà l’ETNO, el Museu Valencià d’Etnologia”.

“Estem a la recerca d’objectes de Morella i dels voltants, busquem aquests tresors que amaguen històries meravelloses. No dubteu a buscar aquestes peces úniques i pujar-les al web www.tresorsambhistoria.es o enviar un correu a info@tresorsambhistoria.es. El vostre tresor familiar podria aparéixer al programa i ser una de les peces estrela de l’exposició de Tresors amb història”, conclouen.

Altres actes
pel dia del llibre

Els actes culturals agafen el protagonisme d’aquest cap de setmana del dia del llibre a Morella. D’aquesta manera, el dissabte a les 19.00 hores es projectarà el documental “Labordeta. Un hombre sin más” al Teatre Municipal. Al dia següent, la Biblioteca Municipal albergarà l’acte de presentació del llibre “Els Masos de Morella. Catàleg dels masos de l’antic terme de Morella” de Cesar Sebastià a les 12.00 hores.

Es tracta d’una reedició del llibre “Els masos de l’antic terme” que es va publicar l’any 2007 i ara s’ha ampliat, corregit i actualitzat la informació. A més, el disseny i maqueta ha estat a càrrec de l’empresa local Arc Estudi. El nou format inclou dades geogràfiques de les edificacions que hi apareixen, així com cataloga el sòl en quatre categories: agricultura, ramaderia, boscos i terreny improductiu. A més, l’actualització ha ampliat la informació amb els masos de Xiva i Ortells.

Pel que fa al documental, José Antonio Labordeta va ser un poeta, cantautor i polític aragonés que va estar en diferents ocasions a Morella. La seua persona compta amb un panell al Jardí dels Poetes on es pot conéixer la seua biografia i el Canto a la libertad com una de les cançons més conegudes d’este autor. Va ser el primer a ocupar aquest lloc quan es va fer un homenatge després de la seua mort. Morella està situat molt prop d’Aragó i comparteix moltes característiques amb els pobles de Terol. Així, Labordeta, com una persona interessada pels problemes de les zones rurals, també guardava una estreta relació amb Morella.

La regidora de Cultura, Rocío Querol, ha destacat que “l’agenda cultural de Morella és constant durant tot l’any amb activitats per a tots els públics i, este cap de setmana, hi ha dues molt interessants”. L’edil ha explicat que “com que Labordeta era un personatge pròxim al territori, molta gent ens demanava projectar el seu documental al cine” i ha afegit que “més després de guanyar el premi Goya a millor documental”. D’altra banda, “Els masos de Morella és un llibre que es va publicar fa uns anys i ara ha ampliat i actualitzat la informació per a conéixer tot sobre el terme municipal”. Finalment, Rocío ha aprofitat per a “convidar a totes i tots a participar i disfrutar de les activitats culturals programades durant este cap de setmana”.

Directe